Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg. Arkivbild.
Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg. Arkivbild.

Durmaz vill se konsekvenser efter hoten

Landslagsspelarna Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg har fått ta emot hat och hot på sociala medier. Nu vill Jimmy Durmaz, som i somras utsattes för en liknande hatstorm, att Svenska fotbollförbundet polisanmäler attackerna.

ANNONS
|

Svenska fotbollförbundet har kopplat in polisen sedan landslagsspelarna Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg fått ta emot hat och hot på sociala medier.

Förbundets säkerhetschef Martin Fredman säger till TV4:s Fotbollskanalen att man tagit kontakt med polis.

- Vi är medvetna om att spelarna har fått hot och hat och har det under kontroll, säger han.

- Vi får se efter samlingen vad det blir av det. Det finns en plan för det.

ANNONS

Mittbacken Victor Nilsson Lindelöf tackade nej till Sveriges två första EM-kvalmatcher, mot Rumänien och Norge, av personliga skäl. Mittfältaren Emil Forsberg lämnade landslaget efter Rumänienmatchen efter att ha fått en skadekänning.

- Detta började när ”Vigge" lämnade återbud. Naturligtvis följer vi upp hot och kränkningar. Vi har fått en del skickat till oss. Sedan får vi se om det eventuellt kommer att anmälas med spelarna. Vi pratar med spelarna efter samlingen och ser, precis som vi gjorde med Jimmy Durmaz, säger Fredman.

"Ta det vidare"

Durmaz anmälde de hot han fick i samband med VM i somras. Det ledde till ett åtal och en 17-åring fälldes för olaga hot och förolämpning.

Mittfältaren tycker att förbundet, tillsammans med Forsberg och Nilsson Lindelöf, ska polisanmäla händelserna även denna gång.

- När det är något som inte är acceptabelt tycker jag att förbundet, Emil och Victor ska ta det vidare, för det kommer hjälpa samhället. Det är det som är viktigt, att vi som är här, vi som får utstå det här, vi som har en röst att göra hörd... Gör vi det blir det mycket större och då kan det förebygga mycket bättre för vårt samhälle, för vårt Sverige, säger han.

ANNONS

Svenska lagkaptenen Andreas Granqvist:

- Vi tar ett stort avstånd mot det och det är inte acceptabelt. Nu är det upp till förbundet att hantera det men vi spelare och ledare står starkt emot det här och det ska inte få förekomma.

"Fortsätta jobba"

Durmaz:

- Vi får fortsätta jobba. Trappa upp det vi håller på med. Vi jobbar väldigt aktivt med det, jag gör det i alla fall vid sidan av fotbollen. Det här bevisar bara att det finns mycket mer att göra och att jag får lägga ner ännu mer jobb.

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella inom idrottsmiljön, säger till TV4:s Fotbollkanalen att man förvarnats av förbundet.

- SvFF ska återkomma efter matcherna. Något har förekommit mot en eller flera spelare när det gäller otillåten påverkan och möjligtvis hot. Vi avvaktar mer information, säger han.

ANNONS
TT

ANNONS