Efter coronakaoset – landslaget kallar in extraspelare

Det svenska landslaget agerar efter de två positiva covid-19-testen. Sex extraspelare har kallats in. En av dem kunde varit Zlatan Ibrahimovic.
– Klart att jag gjorde extra check, säger förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS
|

I tisdags meddelade det svenska landslaget att både Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg har testat positivt för covid-19. Ingen av de två kommer därmed komma till spel i EM-premiären mot Spanien den 14 juni. Karantän pågår.

Under onsdagen konstaterade förbundskapten Janne Andersson att det inte var aktuellt att plocka in några ersättare.

Ett dygn senare hade han dock svängt en aning i frågan. På torsdagens presskonferens meddelade landslagsledningen att de har valt att kalla in sex extraspelare som kommer träna vid sidan om den ordinarie EM-truppen och stå till förfogande om de skulle behövas.

Spelaren som det gäller är Jacob Rinne, Mattias Johansson, Joakim Nilsson, Niklas Hult, Isaac Kiese Thelin och Jesper Karlsson.

ANNONS

De sex kommer tränas av Poya Asbaghi.

– I tisdags var vår röriga dag med två positiva testresultat. I onsdags utvärderade vi situationen och kollade vad vi kan göra för att täcka ännu mer framöver. Det lede till att vi tog beslutet att vi ska skapa en reservbubbla. Spelarna kommer bo på hotellet helt isolerade. Vara helt för sig själva, säger förbundskapten Janne Andersson.

Varför det blev just de sex spelarna? Andersson förklarar:

– De har varit med och var nära att komma med i urspungsläget. Jag är väldigt glad att de kan komma. Jag har inte prata med några andra.

Zlatan Ibrahimovic tillfrågad

Dock: Inför valet av spelare tog Janne Andersson faktiskt kontakt med Zlatan Ibrahimovic.

– Klart att jag gjorde extra check för att se hur det går för hans rehab. Bara för säkerhets skull. Men han är inte så långt fram.

Sedan tidigare har Spanien, som också har två corona-fall i spelartruppen, gjort på ett liknande sätt som Sverige nu gör. De har 17 spelare som tränar i en "reservbubbla".

Uefa har tidigare meddelat att landslag som drabbas av "allvarliga skador eller sjukdomar", där covid-19 inräknas, före sin första match i EM får göra obegränsat antal ändringar i truppen.

ANNONS