Efter flera guld – Bleron Ademi är bäst i världen

Två guld i rad har tagit Bleron Ademi till toppen. Nu är Kumgang Taekwondons unge talang bäst i världen.
– Det har varit målet och det jag tränar för varje dag, säger han.

ANNONS

Kumgang Taekwondo fortsätter att skörda framgångar. När Spanish open avgjordes i helgen tog Bleron Ademi guld och Kevin Brink silver.

Bleron Ademis guld var det andra på kort tid, första var på Belgien Open i mitten av mars, och det har tagit honom upp i topp på världsrankingen i juniorklassen -51 kg.

– Det blir som en väckarklocka, att jag är där nu, säger Bleron Ademi.

Trodde du att du skulle bli bäst i världen när du började med taekwondo?

– Absolut inte. Jag började mest för att Kevin (Brink) bjöd in mig att komma och testa när vi gick på dagis. Så det är hans fel att jag sitter här, säger Bleron Ademi och skrattar.

ANNONS

Vägen till guldet

Det som tog Bleron Ademi hela vägen upp till förstaplatsen var helgens seger i Spanish open. Då han inför tävlingen var tvåa på världsrankingen gick han in i tävling först i åttondelsfinal.

Där mötte han en spanjor, i kvartsfinalen väntade en fransman.

– Han var väldigt mycket på och tryckte ut mig, han var väldigt aggressiv. Men jag löste det på det viset vi övat på här, att röra oss åt sidorna och inte brottas, säger Bleron Ademi.

LÄS MER:Ademi tog brons i debuten

Semifinalen gick också Ademis väg och i finalen ställdes han återigen mot en spanjor.

– Den matchen vann jag ganska lugnt, det var den roligaste matchen att köra, säger han.

Därmed var guldet i hamn.

– Jag var jätteglad, jag kramade om Marko (Kallunki, tränare) direkt det första jag gjorde. Det var kul, jätteroligt. Jag visste att det innebar att jag skulle bli ettarankad i världen, säger Bleron Ademi.

Silver för klubbkompisen

Ademis klubbkompis Kevin Brink hade även han en lyckad tävling i Spanien, även om det inte räckte riktigt hela vägen till guld.

I finalen i juniorklassen +73 kg ställdes han mot en spanjoren som han förlorat mot ett par gånger tidigare.

– När jag mötte honom i Belgien open frös jag till och blev rädd. Men nu när jag mötte honom tänkte jag inte alls på hur han körde och vem han var utan jag körde mitt race. Även fast jag förlorade så är jag inte missnöjd alls. Det var mycket jämnare nu och jag körde mycket bättre, säger Kevin Brink.

ANNONS

Nästa stora mål för de båda är junior-VM i augusti.

– Jag tänker på VM varje dag. Jag tänker på att träna hårt och att det här inte är någonting jämfört med vad som kommer i VM. Att jag inte ska nöja mig här utan det här bara är början, säger Bleron Ademi.

Kevin Brink:

– Jag tänker mycket på det och är motiverad att träna hårdare och komma med nya saker så jag inte blir så förutsägbar.

Vad betyder det för er att ha varandra?

– Det betyder jättemycket. Det var ju Kevin som fick mig och brorsan att starta från början. Sedan har vi alla fortsatt och aldrig släppt taget, säger Bleron Ademi.

– Vi hjälper varandra och motiverar varandra när vi behöver det, och vi håller varandra igång, säger Kevin Brink.

ANNONS