Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter krossen i VM – hoppas inte på fortsatt dominans

Nils van der Poel var överlägsen när han vann VM i skridskor på 10 000 meter och slog världsrekord. I en intervju med SportExpressen berättar han att han inte hoppas på samma resultat i OS.
– Jag vann VM med drygt tolv sekunder på 10 000 meter. Det skulle vara tråkigt att vinna OS med det, säger van der Poel.

"Det är en helt makalös åkning. Det finns inte ord för det här. Han är en mäktig idrottsman”.

Orden är skridskolegendaren Tomas Gustafssons och han yttrade dem i TV10:s sändning när Nils van der Poel vann VM-guld på 10 000 meter och dessutom slog ett nytt världsrekord.

LÄS MER: Pengaregn till Nils van der Poel – stöttas av 100 lokala företag

Det var en sanslös uppvisning som skridskostjärnan från Trollhättan bjöd på under mästerskapet i Nederländerna. Kort därefter ställdes siktet om för Nils van der Poel som nu gör allt för att förbereda sig på bästa sätt inför OS 2022 som är nästa stora målsättning.

SportExpressen har träffat skridskoesset från Trollhättan under sin hårdträning i Åre. Han har ökat sin träningsdos sedan tidigare och säger att han är Sveriges största OS-hopp i Peking.

Däremot siktar han inte på att inleda någon dominans. Det lockar honom inte alls.

– Jag vann VM med drygt tolv sekunder på 10 000 meter. Det skulle vara tråkigt att vinna OS med det, och sedan nästa VM med lika mycket. Varför ska jag hålla på med det? Det förstör bara idrotten, säger Nils van der Poel till SportExpressen.

Tipsar hellre de andra

Han tycker att det vore en mer lockande idé att hjälpa sina konkurrenter.

– Då är det bättre att jag berättar för de andra hur de ska göra för att slå mitt världsrekord. Och så kan de försöka göra det.

Som sagt, att kämpa och slita för att kunna bli så överlägsen som möjligt är ingenting som Nils van der Poel tänker pyssla med år ut och år in.

– Jag tror dock att jag kan ägna mitt liv längre fram åt något mer meningsfullt än att vinna skridskotävlingar med så stor marginal som möjligt, säger Nils van der Poel till SportExpressen.