Efter succésäsongen – Viktor Fasth avslutar karriären

VM guld, VM-silver, två SM-guld, tre NHL-säsonger och flest Honken Trophys i svensk hockey genom tiderna. Nu slutar den Vänersborgsfostrade målvaktsstjärnan Viktor Fasth spela ishockey.
– Hjärtat vill men inte kroppen, säger han i en intervju med Smålandsposten.

ANNONS

Ishockeykarriären är över för den Vänersborgs HC-fostrade stjärnmålvakten Viktor Fasth. Det berättar han nu i en intervju med Smålandsposten. Den gångna säsongen blir den sista på en minst sagt framgångsrik karriär.

En karriär som till en början inte såg ut att bli något överdrivet märkvärdigt. Viktor Fasth var aldrig den där supertalangen som slog i genom direkt. Istället har han, som man brukar säga, fått ta den långa vägen.

LÄS MER:Viktor Fasths karriär i bilder – från tiden i Tvåstad Cobras

– Det är som två olika kapitel i min aktiva karriär. En före Växjö Lakers och en efter. En från det att jag spelade i Vänersborg och Tingsryd, där jag hankade mig fram på deltidsjobb och tränade på kvällar. Brytpunkten var mitt sista år i Tingsryd. Då funderade jag på om det var värt det, om jag skulle fortsätta satsa eller inte. Men det gick så bra att jag fick skriva kontrakt med Växjö Lakers. Och därifrån och uppåt gick det väldigt bra. Under mitt sista år i Växjö kunde jag mer eller mindre livnära mig på hockeyn, säger Viktor Fasth till Smålandsposten.

ANNONS

Blev världsmästare

Valet att fortsätta var minst sagt ett bra beslut, för framgångarna skulle börja komma på löpande band för den VHC-fostrade målvakten som bara blev bättre och bättre.

Viktor Fasth har nu hunnit med att bli världsmästare med Tre Kronor, han har vunnit VM-silver med desamma, vunnit SM-guld vid två tillfällen och när han den här säsongen vann Honken Trophy som SHL:s bäste målvakt för fjärde gången blev han den som fått utmärkelsen flest gånger i svensk hockeyhistoria.

Dessutom har Fasth även gjort tre säsonger i Nordamerika med NHL-spel och även hunnit med KHL-spel i Ryssland.

Trots sina 38 år var Viktor Fasth snudd på ett monster för SM-guldvinnande Växjö Lakers under säsongen som gått och belönades med VM-spel för Tre Kronor alldeles nyligen. Ett VM som dessvärre slutade i fiasko för svensk del.

Hyllar frun

Och det blir dessutom det mästerskap som sätter punkt för Viktor Fasths hockeykarriär.

– Jag har kommit fram till att det beslutet jag tagit nu är det rätta. Jag har inte orken och kraften kvar för att mobilisera till en ny säsong, säger Fasth som också hyllar sin fru i intervjun med Smålandsposten.

– Det är Linda som gjort det möjligt för oss att resa runt så mycket som vi gjort. Hon har fått dra ett fruktansvärt tungt lass för att jag ska spela hockey. Jag glömmer aldrig första gången hon och barnen kom till Ryssland. Linda hade aldrig varit där tidigare och jag hann i princip bara hämta henne på flygplatsen innan jag tvingades åka iväg på en 16 dagar lång roadtrip. Jag släppte bara av henne vid lägenheten, sedan fick hon klara allting själv. Hon har alltid löst saker och ting och det gjorde hon även den gången. Det är ett minne som etsat sig fast, säger den Vänersborgsfostrade stjärnan.

ANNONS

TTELA söker Viktor Fasth.

Viktor Fasth

Ålder: 38 år.

Från: Kalix.

Moderklubb: Vänersborgs HC.

Klubbar i karriären: Vänersborgs HC, Brooklyn Tigers, Tvåstad Cobras, Tingsryds AIF, Växjö Lakers, AIK, Anaheim Ducks, Norfolk Admirals, Edmonton Oilers, CSKA Moskva.

Position: Målvakt.

Bor: Växjö.

Meriter: VM-guld, VM-silver, två SM-guld, fyra Honken Trophy, tre NHL-säsonger.

Aktuell med: Avslutar sin hockeykarriär.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS