Erik Karlsson.
Erik Karlsson. Bild: Josie Lepe/AP/TT

Efter supersäsongen – Karlsson får Victoriapriset

Han är en av världens bästa ishockeyspelare och efter årets makalösa säsong sällar han sig till en unik skara. Årets Victoriapristagare heter Erik Karlsson.
– Jag är givetvis väldigt stolt, säger han.

ANNONS

Erik Karlsson svarade för 101 poäng på 82 matcher för sitt San Jose i NHL den gångna säsongen. Därmed blev han den förste backen på 30 år att nå ett tresiffrigt poängantal i världens bästa hockeyliga – och den blott sjätte försvarsspelaren i NHL:s historia att nå över den magiska hundragränsen.

För det belönas han nu med Victoriapriset.

– Det är oerhört roligt, säger han till TT.

– Jag har varit borta från Sverige så länge så det är kul att man fortfarande är relevant hemma.

Under den långa karriären i Nordamerika har Karlsson bland annat utsetts till NHL:s bästa back vid två tillfällen och inte mindre än sju gånger har han tagits ut i ligans all star-lag. Victoriapriset kommer göra sig bra bredvid de andra fina utmärkelserna hemma i prisskåpet.

ANNONS

– Alla utmärkelser har sin charm, och det är svårt att jämföra. Man håller alla högt, men det är något speciellt när man får ett pris på hemmaplan, säger Karlsson.

Priset delas ut av kronprinsessan Victoria under Victoriadagen i Borgholm den 14 juli.

Fakta: Victoriapriset

Victoriapriset, tidigare Victoriastipendiet, har delats ut varje år sedan 1979. Premiäråret gick priset till Ingemar Stenmark. Här är de tio senaste vinnarna:

2014: Sveriges herr- och damstafettlag i skidor

2015: Sarah Sjöström, simning

2016: Henrik Lundqvist, ishockey

2017: Jenny Rissveds, cykel

2018: Stina Nilsson, skidor

2019: Hanna Öberg, skidskytte

2020: Armand Duplantis, stavhopp

2021: Nils van der Poel, skirdsko

2022: Ebba Årsjö, alpint

2023: Erik Karlsson, ishockey

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS