Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mikael Ekvall, löparen från Vänersborg, får inte åka till OS i Rio de Janeiro. Ekvall var en av de friidrottare som fick nobben av Sveriges Olympiska Kommitté när SOK valde att nominera ytterligare sex aktiva, däribland Susanna Kallur. Bild: Björn Lindgren / Andreas L Eriksson

Ekvall sågar Olympiska Kommittén

Det blir inget OS för maratonlöparen Mikael Ekvall från Vänersborg, SOK valde att inte ta ut honom när truppen till Rio kompletterades tidigare idag. …– Det är för jävligt, säger Ekvall själv.

När Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) fyllde på OS-truppen till Rio fanns det plats för ytterligare sex friidrottare.
Men medan Susanna Kallur & Co hade anledning att jubla var Vänersborgaren Mikael Ekvall, 27, en av de som fick nobben.
Och han var påtagligt besviken när TTELA-sporten fick en pratstund med honom vid mellanlandningen i London, på väg till träningsläger i USA:
– Det är alldeles för hårda uttagningskriterier med en Topp 8-plats.

Friidrottens förbundskapten Karin Torneklint:
– Man gjorde bedömningen att Mikael ligger för långt ned på världsrankingen (51:a), och SOK hade dessutom gärna sett att han gjort fler lopp.
Något som får Ekvall att stenhårt såga SOK och den uteblivna uttagningen:
– Det är ytterligare ett tecken på att de vet för lite om maraton, de vet egentligen ingenting och framstår som oseriösa.
Torneklint hade nominerat Mikael Ekvall på framtidskriteriet, men kunde efter onsdagens nej bara konstatera att:
– SOK tyckte inte att det var tillräckligt ändå.

SOK:s nomineringsnivå i maraton var satt till 2.12,00, en tid som Ekvall missade hårfint i oktober förra året, när han i Frankfurt sprang på 2.12,07.
– Men det räcker inte bara att klara den, man ska dessutom bedömas kunna konkurrera om en Topp 8-plats, säger Carina Skoog, sportchef på SOK med ansvar för bland annat friidrotten.
Den aktuella nomineringsnivån har tagits fram efter att man studerat resultatlistorna från maratonloppen i OS 2012 (London) samt VM 2013 (Moskva) och 2015 (Peking).
Det faktum att Ekvall inte sprungit något maratonlopp alls under 2016 har också varit till hans nackdel, konstaterar Carina Skoog.

Efter OS i Rio står Tokyo som värd 2020, och Karin Torneklint hoppas mycket på Ekvall om fyra år:
– Jag tror jättemycket på honom, han är definitivt en löpare för VM nästa år. Jag hoppas att han är med då, och på topp till Tokyo.
Fotnot: De sex friidrottarna som togs ut under onsdagen var Kim Amb (spjut), Susanna Kallur (100 m häck), Erika Kinsey (höjdhopp), Lovisa Lindh (800 m), Sofie Skoog (höjdhopp) och Michel Tornéus (längdhopp).