Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rasmus Alms Elfsborg är klara för Europa Conference League nästa säsong.
Rasmus Alms Elfsborg är klara för Europa Conference League nästa säsong. Bild: Janerik Henriksson/TT

Elfsborg klara för Europaspel

Det blev oavgjort mot Sirius på Studenternas IP.
Men poängen räckte för att Elfsborg skulle säkra sin kvalplats i nästa års Europa Conference League.
– Det betyder fantastiskt mycket för oss alla, säger Elfsborgstränaren Jimmy Thelin, till Dplay efter 1–1-matchen.

Sirius har överraskat och bländat både publik och experter med fint spel och många mål, inte minst på hemmagräset, under större delen av säsongen men avslutningen har varit mindre vacker.

Uppsalalaget vann borta mot IFK Norrköping den fjärde oktober sedan kom dippen.

Resultatraden inför söndagens hemmamatch mot Elfsborg visade på fyra förluster och två kryss på de sex senast spelade matcherna.

Lägg därtill att Sirius dessutom nollats framåt i fyra av dessa sex fajter.

Första nickmålet

Bra tändvätska för, den av många klubbar redan eftersökte, Stefano Vecchia som var framme redan efter sex minuter med en fin chans som Elfsborgsmålvakten Tim Rönning kunde avstyra.

På den efterföljande hörnan, fint skruvad in i straffområdet av Elias Andersson, gjorde Stefano Vecchia dessutom 1–0 med pannan, vilket faktiskt var Sirius första nickmål den här säsongen.

– Jag har inte gjort så många nickmål men jag måste väl göra det nu, för ska jag bli en (Marco) Borriello eller (Alessandro) Matri typ då måste man vara där, sade Stefano Vecchia till Dplay i halvtidspausen.

Spelarna han syftade på, är båda välkända profiler från italienska Serie A. Om Vecchia, med ett utgående kontrakt, hamnar där eller någon annanstans utanför allsvenskan nästa säsong återstår att se.

Klara för Europaspel

Målet för dagen var att avsluta snyggt med Sirius och att sätta krokben för Elfsborgs jakt på både Europaplats och det stora silvret men det lyckades hemmalaget inte med fullt ut.

Gästerna satte hård press direkt efter paus och i 54:e minuten skickade Rami Kaib in ett fint inlägg framför Siriusmålet som Rasmus Alm nickade in till 1–1.

Sedan blev det inga fler mål gjorda på Studenternas IP den här kalla första adventskvällen men krysset i Uppsala, Elfsborgs fjortonde för säsongen, visade sig vara tillräckligt för att Boråslaget skulle säkra en av platserna till Europa Conference League nästa säsong.

– Det känns väldigt, väldigt skönt att vi har nått Europaspel trots en tuff säsong. Det betyder fantastiskt mycket för oss alla. Nu vill vi komma tvåa, säger Elfsborgstränaren Jimmy Thelin, till Dplay.

För kampen om andraplatsen är fortfarande vid liv men med fördel Elfsborg som har två poäng ner till jagande Häcken inför den avslutande omgången om en vecka.

Marie Hallman/TT