Elfsborgs målvakt Tim Rönning fick rött kort i 0–4-utklassningen borta mot Mjällby. Bild: Johan Nilsson/TT

Elfsborgs kollaps – 0–4 och utvisad målvakt

Elfsborg kollapsade borta mot Mjällby, förlorade med 0–4 och fick målvakten Tim Rönning utvisad. Boråslagets tredje raka förlust innebär att ett SM-guld ser alltmer avlägset ut, samtidigt som chanserna till allsvensk fotboll på Strandvallen även 2022 blir allt större.

Det var inte mycket, eller egentligen ingenting, som fungerade för allsvenska topplaget Elfsborg i bortamötet med bottenlaget Mjällby.

Boråslaget förlorade med 0–4 och fick målvakten Tim Rönning utvisad.

– Det är inte tillräckligt bra helt enkelt, säger Elfsborgstränare Jimmy Thelin till Discovery.

Tidigare Djurgårdenanfallaren Sam Johnson, som i torsdags debuterade för Mjällby med ett inhopp i 0–0-matchen mot Halmstad, stod tre dagar senare för sitt första mål.

28-åringen Johnson, som sedan han lämnade allsvenskan 2016 spelat i Kina, Norge, USA och Malaysia, tryckte dit 1–0-målet för hemmalaget i den 12:e minuten.

Fullträffen var hans första i allsvenskan på drygt fem år.

"Väldigt glad"

– Jag är väldigt glad (över målet) och jag är också glad över att vara tillbaka i Sverige, säger liberianen till Discovery.

Elfsborg, som inför mötet på Strandvallen hade två raka förluster, fick inte alls spelet att stämma på Listerlandet.

Framför allt i defensiven.

– Vill vi vara med i toppen av allsvenskan gäller det att vara bra i alla delarna (av spelet) över en längre period. Just nu har vi inte lyckats med det, säger Thelin.

Vid Johnsons 1–0-mål var det vänsterbacken Simon Strand som uppträdde passivt. I samband med Jacob Bergströms 2–0-mål i början av andra halvlek var det högerbacken Christopher McVey som misslyckades med att få bort bollen i eget straffområde. Effektive inhopparen Bergström, som ersatte Johnson i halvtid, kunde trycka dit passningen från Kadir Hodzic i 48:e minuten.

Mittfältare blev målvakt

Efter att Mjällbys Joel Nilsson punkterat matchen med sitt 3–0-mål i 78:e minuten kollapsade Elfsborg. Målvakten Tim Rönning rev ner Nilsson i straffområdet och fick rött kort direkt.

Hodzic satte straffen som inbytte Jacob Ondrejka i Elfsborgsmålet inte kunde rå på. Utespelaren Ondrejka, som vanligtvis spelar på mittfältet, fick hoppa in i målet i utvisade Rönnings ställe eftersom bortalaget gjort samtliga fem byten i matchen och inte kunde byta in sin isländske andremålvakt Hákon Valdimarsson.

"Peking" passerade

4–0 blev slutresultatet och Mjällby tog tre tunga poäng i bottenstriden och lyfte förbi Halmstad upp till 12:e plats. Elfsborg fick se avståndet upp till serieledande Djurgården växa till åtta poäng eftersom stockholmarna parallellt bortabesegrade jumbon Östersund med 3–0.

IFK Norrköping slog tabellåttan Varberg med 2–1 och lyfte till fjärde plats, förbi nya femman Elfsborg.

"Pekings" allsvenska skytteligaledare Samuel Adegbenro satte matchens första mål redan efter 23 sekunder, den 25-årige nigerianske anfallarens tolfte för säsongen.

Varberg kvitterade till 1–1 genom Lucas Nilsson i mitten av första halvlek innan Norrköpings Linus Wahlqvist avgjorde med sitt 2–1-mål efter en timme.