Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Alliansloppet tar sikte mot Europa för att locka motionärer från fler länder och sprida arrangemanget medialt.

Europa nästa för Alliansloppet

En av världens absolut bästa skidåkare – Johan Olsson – utmanar långsloppseliten i det nionde Alliansloppet. Startfältet ser ut att bli det starkaste någonsin. – Men vi satsar på bredden också. I år är vi en deltävling i Euroloppet, som är en cup för motionärer, säger Magnus Larsson i tävlingsledningen.

Alliansloppet är sedan några år tillbaka etablerat som världens största rullskidtävling. Långt över 1000 åkare tar sig i slutet av augusti varje år an utmaningen över 48 kilometer. Totalt deltar omkring 10 000 personer, från barn till världselit, i arrangemanget på något sätt.

Men hur började det hela egentligen? Och hur har tävlingen kunnat växa sig så stor?
Vi stämde träff med Magnus Larsson, tävlingsledaren som varit med sedan starten sommaren 2007, för att få svar på frågorna.
– Vi började i liten skala. Vi var några entusiaster som tyckte att det skulle vara kul att ordna med en ny idrottsaktivitet som lockade folk till Trollhättan. Men det var inte mer än några dussin åkare som var med det första året. Vi lyckades locka Mathias Fredriksson, Daniel Thynell och Sandra Hansson bland elitåkarna. I övrigt var det motionärer från trakterna i och runt omkring Trollhättan som utgjorde startfältet, berättar Magnus Larsson.
Men premiäråret var lyckat och tävlingen fick snart ett gott rykte kring sig. Redan några år senare var det flera hundra åkare som kom till Trollhättan för att vara med och köra Alliansloppet. Arrangemanget växte – en dag, blev två som blev tre och sedan några år tillbaka är Alliansloppet ett fyradagarsarrangemang med både rullskidor och löpning på programmet.

– Att vi tog beslutet att alla skulle tävla på klass 2-hjul betydde mycket för Alliansloppets utveckling. Det har inneburit att alla tävlar på lika villkor och att vi fått status som seedningsgrundande till Vasaloppet, säger Magnus Larsson.
Förra året stod omkring 1 500 rullskidåkare på startlinjen. De flesta av de bästa långloppsstjärnorna var med och utmanades av några traditionella elitåkare. Bredden bestod dock av helt vanliga motionärer. Och det är också där som Alliansloppet har störst potential att utvecklas ytterligare.
– Vi utgör dels en deltävling i World Classic tour för elitåkarna. Det är ett tv-concept i Sverige och Norge med ren elit. Men från och med det här året är vi också med i en cup för motionärer. Cupen heter Euroloppet och i den ingår 16 deltävlingar runt om i Europa. Vi är den enda deltävlingen på rullskidor, berättar Magnus Larsson.
Han fortsätter.
– Åker man ett lopp, får man erbjudande om att vara med i andra lopp i cupen. Och ju fler lopp man åker, desto bättre erbjudanden får man.

Syftet med att vara en del av Euroloppet är att bredda rullskidåkningen som en motionsform för den vanlige motionären. För Trollhättans del handlar det också om att sprida tävlingen utomlands och locka fler motionärer från Europa.
– För att arrangemanget ska kunna växa medialt är det nödvändigt att vi riktar in oss på Europa och marknadsför oss där, säger Magnus Larsson.
Den tidigare franske juniorlandslagsåkaren Baptiste Noel är säsongsanställd för att sprida Alliansloppet utomlands.
– Jag kommer först och främst att jobba med att sprida tävlingen till motionärer och i det ingår även att sprida loppet medialt. Elitåkarna kommer ändå, säger Baptiste Noel, som periodvis bor i London.
Magnus Larsson tror att Alliansloppet om några år kan behöva ändra en del i bansträckningen i takt med att arrangemanget växer.
– Men vi hoppas att fler länder ska få upp ögonen för det här arrangemanget redan till årets tävling.