Fem stora idrottsförbund vädjar i ett öppet brev till regeringen att man ska öppna upp för inomhusidrott för barn. Arkivbild.
Fem stora idrottsförbund vädjar i ett öppet brev till regeringen att man ska öppna upp för inomhusidrott för barn. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Förbunden vädjar – barn måste träna inomhus

Fem stora idrottsförbund vädjar i ett öppet brev till regeringen att man ska öppna upp för inomhusidrott för barn. Barnens hälsa riskeras annars, skriver de.

ANNONS

Det är generalsekreterarna för förbunden för gymnastik, basket, handboll och innebandy, samt simningens förbundschef, som skrivit under brevet. De vädjar till regeringen att anläggningar för inomhusidrott ska undantas från den senaste rekommendationen, som säger att all statlig, kommunal och regional verksamhet som inte anses nödvändig ska hållas stängd.

"Hundratusentals barn går varje vecka till träning inomhus och för många av dessa är det en tillflyktsort som ger dem glädje, trygghet och livsviktig rörelse. Redan innan pandemin så var barnen i Sverige bland de mest stillasittande i Europa och ju längre idrottsanläggningarna är stängda desto större blir risken att fler barn drabbas av fysisk och mental ohälsa", skriver de fem förbunden.

ANNONS

De oroar sig också för att många som tvingats bort från den organiserade idrotten, aldrig ska återvända.

"Väldigt många föreningar vittnar om att de tappar medlemmar och att riskerna för att barnen inte ska återvända till den organiserade idrotten ökar för varje dag som idrottsanläggningarna är stängda. Vi är rädda för att vi tappar en eller flera generationer från föreningsidrotten vilket kan ge stora konsekvenser för folkhälsan."

Regeringens rekommendationer gäller i nuläget fram till den 24 januari.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS