Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Försvarets nya drag – kan få Johaug friad

På torsdagen fortsätter förhören med Therese Johaug. Den norska skidstjärnan fastnade i ett dopingtest i oktober och väntar en lång avstängning – om hon fälls.

Det var under onsdagen, den första av två dagar, som Therese Johaug-förhöret inleddes.

Förhöret fortsätter under torsdagen: Följ det här.

Stjärnan berättade på onsdagen om hur landslagsläkaren Fredrik Bendiksen tagit på sig all skuld. Men Johaug riskerar en lång avstängning efter att ha testat positivt för clostebol. Trots det ska hennes advokat, Christan Hjort ha hittat ett sätt att få stjärnan friad enligt Aftonbladet. Han ska använda sig av samma sätt som fick tennisstjärnan Maria Sjarapovas straff kortat från två år till 15 månader.
Nämligen proportionalitetsprincipen, där straffet står i proportion till brottet.

Experterna ger dock inte Johaug några direkta chanser att klara sig undan straff och frias helt.
– Jag är väldigt spänd på försvarets grund till att hon ska frikännas helt. Han grundar ju det på att Johaug har gjort allt som är nödvändigt genom att fråga läkaren om det fanns förbjudna substanser i salvan och att läkaren har så stor kompetens och erfarenhet. Han är också hennes personliga läkare som hon har hundra procent tillit till. Men om det är nog för att bli frikänd, det ställer jag mig tvivlande till, säger norske idrottsjuristen Gunnar-Martin Kjenner till Aftonbladet.

Inte heller, Tommy Forsgren som är bestraffningsexpert i dopningsärenden på Riksidrottsförbundet tror på Johaugs chanser att frias.
– Det finns en teoretisk möjlighet, men det kräver extraordinära omständigheter. Jag har inget bra exempel, men tänk en idrottsutövare som ligger och sover och blir stucken med en spruta, då är man helt utan skuld. Det finns definierat i reglementet att man inte ska ha haft någon möjlighet att tänka efter och vara helt utan fel och försummelse, då blir man frikänd även i dopingärenden, säger han.
– Men då får de göra våld på reglerna och hitta på någon egen. Jag har sett det om sex månader, men då får man verkligen göra våld. När det gäller anabola steroider finns det inte lägre avstängning än ett år, inte om man i någon grad har begått fel.

Läs också: Avslöjat: Mängden doping Johaug hade i blodet