Sebastian Samuelsson under jaktstarten.
Sebastian Samuelsson under jaktstarten.

Fall framåt för Samuelsson och Nelin

Med fortsatt bra åkning och något bättre skytte klättrade svenskarna i jaktstarten. I toppen blev det en ukrainsk megaskräll när favoriten Johannes Thingnes Bø visade att han är mänsklig.

ANNONS
|

Åkformen finns där och skyttet går åt rätt håll. Det var Sebastian Samuelssons summering efter sin tredje tävlingsdag på VM.

Han har haft en hel del problem på vallen, men tre bom i en jaktstart där många hade problem var trots allt ett fall framåt.

- Det var bästa tävlingen hittills. Inget supertopplopp, men skyttet är helt okej och åkningen är egentligen väldigt bra, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Nu ska det bli skönt att ha två vilodagar och få summera lite. Kanske kolla lite filmer på de tekniska bitarna, på två dagar ska det nog kunna bli bra.

Han gick ut som 29:a och klättrade till 16:e plats.

Viktigt inte minst med tanke på den avslutande masstarten, där hans eventuella medverkan hänger på hur han presterar på VM.

- Jag kollade vad som krävts tidigare mästerskap och åker jag in runt topp 30 i distansen så ska jag nog få åka masstart med det resultatet jag gjorde i dag...

- Och det ska jag väl för tusan kunna göra.

Jesper Nelin, 41:a vid start, klättrade till plats 33. Han gjorde det med fem bom på kontot – men med bättre åkning än i sprinten

ANNONS

- Åkningen är som natt och dag i går och i dag. Ett steg i rätt riktning. Men det blir ändå några bom för mycket, säger Nelin.

Bø sköt bort sig

På förhand var den stora frågan om någon skulle kunna stoppa Johannes Thingnes Bø?

Svaret såg länge ut att vara nej.

Trots bommar i både andra och tredje skyttet hade Bø en enorm ledning inför sista skyttet.

Men norrmannen fick stora darren. Sköt tre bom. Och plötsligt hade guldkampen öppnats upp från ingenstans.

- Ni ser. han är en OS-mästare med en massa rutin, och han kan också skjuta bort sig, säger förbundskaptenen Wolfgang Pichler, hintandes om Mona Brorssons sista skytte i damtävlingen tidigare under dagen.

Skrällseger

Dmytro Pidrutjnyj (hört talas om honom?) har långt ifrån samma CV.

Den okände ukrainaren hade smugit med där bakom (fyra i sprinten), sköt fullt på sista skyttet och klev upp i ledning medan Bø dundrade runt varv efter varv i straffrundan.

ANNONS

Norrmannen, eller någon annan för den delen, hann inte ikapp.

Ukrainaren, som aldrig stått på en världscupspall, tog guldet före Bø, och slog till med VM:s största skräll hittills.

- Det är därför vi älskar skidskytte. Att det går upp och ner, och att även de bästa kan fallera. Jag sade före VM att jag inte trodde att Johannes skulle ta fyra guld (individuellt) och nu gjorde han inte det, så jag fick ju rätt där i alla fall, säger Samuelsson.

TT

ANNONS