Fingerfärdig snurr på bollen

Strålande sol, hip hop-musik och entusiastiska spelare i alla storlekar - nu har streetbasketsäsongen dragit igång i Kronogården.

ANNONS
|

Solen gassar ner på basketplanen i Klockareparken, men värmen bekommer inte de svettiga spelarna som snabbt rör sig fram och tillbaka över astfalten. Soft RnB och hip hop-musik strömmar ur en bergssprängare. Under en lind invid planen sitter Emelie Eriksson och två av de andra ledarna. De har kanske världens bästa sommarjobb.

– Jag får vara ute hela dagen, och så får jag göra det jag älskar: spela basket, säger 20-åriga Emelie som varit med i Trollhättans Basketklubb sedan hon var liten.

Fyra veckor framåt är Emelie och fyra andra ledare på plats varje vardag mellan tio på förmiddagen och fyra på kvällen. Varje dag dyker det upp runt trettio barn och många av dem stannar hela dagen.

ANNONS

På torsdagsförmiddagen är de ett tjugotal på plan. Än så länge är det bara killar men det brukar komma en del tjejer också. Barnen på plan är mellan nio och sexton år, de flesta bor i Kronogården men många kommer från andra stadsdelar.

Streetbasketprojektet är ett samarbete mellan Trollhättans Basketklubb och arbetsmarknadsenheten i Trollhättans Stad, som står för ledarnas löner. Tanken bakom projektet är att skapa en meningsfull sysselsättning för ungdomarna i kommunen. I år är femte året som projektet pågår och hittills har det varit en succé. Sedan det drog igång i måndags har över 70 barn och ungdomar kommit, och de flesta kommer tillbaka.

Labinot Azemi, som fyller 14 i augusti, spelar varje dag förutom lördag och söndag. Han tänker gå med i Trollhättans Basketklubb till hösten. Han går av planen för att svara på TTELAS frågor men har svårt att ta ögonen från den pågående matchen. Vad som är roligast med att spela basket?

– Allt. Allt är roligt med basket, svarar han självklart och springer ut på planen igen.

Stämningen vid planen är avslappnad, barnen springer ut ur och in i spelet, och för de nya som dyker upp är det bara att hoppa in i matchen. Vid sidan av planen övar ett gäng på att snurra bollen på pekfingret.

ANNONS

Ofta är ledarna också med och spelar, då försöker de se till att alla får vara med och blir passade.

– Man försöker få barnen att vara schyssta mot varandra, säger Emelie.

Minst på plan är nioårige Emir Yliar. Han tycker att det roligaste med basket är att göra mål.

– Och så är det bra för att man tränar och blir lång, tillägger han.

Säsongen avsluras med en streetbasketturnering under Fallens Dagar.

ANNONS