Teemu Pukki var glödhet under EM-kvalmatchen mot Armenien när han stod för två mål. Bild: Heikki Saukkomaa/AP/TT

Finland stort steg närmare EM

Fem poängs försprång med två matcher kvar. Mycket ska till för att Finland inte ska nå ett historiskt första EM-slutspel nästa sommar. Hemma mot Armenien blev det en klar seger med 3–0.

Fredrik Jensen gav Finland ledningen i den 31:a minuten efter en hörna och Teemu Pukki utökade efter att han fått bollen på djupet och sedan snyggt lyft in den bakom Armeniens målvakt efter en dryg timmes spel. Strax före full tid upprepade Pukki den bedriften med ett snarlikt mål till 3–0.

Segern gör att Finland befäster sin andraplats i gruppen, bakom redan EM-klara Italien, på 15 poäng. Armenien är trea på tio poäng, lika många som fyran i gruppen, Bosnien-Hercegovina – som föll mot Grekland med 1–2 senare på kvällen.

De finländska fotbollsherrarna har aldrig lyckats ta sig till ett VM eller EM. Nu är de mycket nära.

Desto jämnare är läget i EM-kvalets grupp D. Där hade Irland chansen att säkra en direktplats till nästa sommars mästerskap – något som dock Schweiz satte stopp för.

Hemma i Genève blev det seger för de rödklädda med 2–0 efter att Haris Seferovic gjort ledningsmålet i första halvlek och Shane Duffy punkterat matchen med ett självmål på tilläggstid.

Detta innebär att Schweiz är kvar på tredje plats men nu bara är en poäng bakom Danmark (som hade spelledigt i EM-kvalet för kvällen och i stället besegrade Luxemburg med 4–0 i en vänskapsmatch) och Irland. De två förstnämnda har dessutom en match mindre spelad.