Nilla Fischer lägger inte så mycket krut på att träna straffar.
Nilla Fischer lägger inte så mycket krut på att träna straffar.

Fischer: "Kommer definitivt att träna på det"

En snedträff gjorde Nilla Fischer till straffhjälte i OS 2016. Det var puckat att inte ha tränat mer på straffar före turneringen, erkände hon efteråt. I så fall har hon varit puckad på nytt.

ANNONS
|

Matchen har inte börjat och redan pratas det om straffar. Det är kanske inte så konstigt.

Sverige och Kanada är två defensivt starka landslag, som sällan släpper in många mål och som nästan alltid spelar jämnt mot varandra. Det hänger helt enkelt både förlängning och straffläggning i luften inför åttondelsfinalen i fotbolls-VM, på Parc des Princes i Paris.

När lagen möttes i Algarve Cup i våras avgjordes matchen just på straffar. Den gången vann Kanada, men Sverige och mästerskapsmatcher som avgörs från elvameterspunkten är ingen dålig kombination. Minns bara OS för tre år sedan, när Sverige slog både USA i kvartsfinal och Brasilien i semifinal efter straffar.

ANNONS

- Jag har positiva bilder från OS och straffläggningarna, så det känns otroligt bra. Vi har många bra straffskyttar i laget och bra målvakter, säger Fridolina Rolfö.

- Jag hoppas inte att det ska behöva gå så långt, jag hoppas att vi kan avgöra inom 90 minuter så att vi undviker det. Men om det skulle vara så att vi kommer dit så tror jag på det här laget.

Lyckad snedträff

En av hjältarna i ovan nämnda semifinal mot Brasilien var Nilla Fischer. Mittbacksankaret har senare, för tidningen Offside, berättat hur hon klev fram, siktade mot det högra hörnet, sparkade till bollen och fick se den gå i mål. Mitt i mål. En ovanligt lyckad snedträff, som hon skyllde på att hon dumt nog inte hade tränat tillräckligt mycket på att slå straffar.

Frågan inför åttondelsfinalen mot Kanada är därför enkel: Har Nilla Fischer tränat på straffar efter OS?

ANNONS

- Nej, säger Fischer snabbt.

- Men jag har en träning kvar på mig, och det är mer än vad jag brukar träna. Så jag får kanske komma ihåg det då.

Inget favorithörn

TT: Hur många straffar har du slagit sedan OS-semifinalen?

- Ingen. Inte i en tävlingsmatch. Men jag har kanske slagit tre på Almuth (Schult, Wolfsburgs målvakt) där hemma, men det är också mer än vanligt.

Hon tvekar ändå inte för att ta en straff om det blir tillfälle till det, och om hon får frågan.

- Det är bara att vara redo i så fall. Jag kommer definitivt att träna på det i morgon (läs: på söndag), men vi vill avgöra matchen innan det.

ANNONS

TT: Mitt i målet igen?

- Om jag får felträff så kör jag mitt i målet igen. Nej, men jag har inget favorithörn så vi får se. Jag är ingen straffläggare på det sättet.

- Men jag vill verkligen att vi avgör innan.

Paris, TT:s utsända

Fakta: Sveriges landskamper mot Kanada

Sverige och Kanada har spelat 22 landskamper mot varandra. Sverige har vunnit 13, förlorat fem och fyra har slutat oavgjort (efter ordinarie tid). Här är de tio senaste mötena:

2019, Faro, träningslandskamp: 0–0 (5–6 efter straffar)

2018, Parchal, träningslandskamp: 3–1

2017, Trelleborg, träningslandskamp: 0–1

2014, Los Angeles, träningslandskamp: 1–1

2014, Los Angeles, träningslandskamp: 0–1

2012, Newcastle, OS-gruppspel: 2–2

2012, Malmö, träningslandskamp: 3–1

2011, Phoenix, träningslandskamp: 1–2

2011, Rom, träningslandskamp: 1–0

2011, Chongqing, träningslandskamp: 0–1

Källa: Svenska fotbollförbundet.

ANNONS