Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Fler världsstjärnor klara för Alliansloppet

Förutom de tidigare namnkunniga skidstjärnorna, får årets Allianslopp ytterligare några toppnamn på startlistan. Norrmannen John Kristian Dahl, med inte mindre än tre Vasaloppsguld bland meriterna, samt schweiziskan Seraina Boner är klara för start.

– Det här är riktiga ess som alltid är med i toppen. Beroende på om han är i form kan John Kristian Dahl absolut utmana, men det är tveksamt om han hinner det, säger Magnus Larsson, grundare av Alliansloppet.

När TTELA når den 36-årige Vasaloppskungen John Kristian Dahl har han precis avslutat ett träningspass på rullskidorna. Han har kört Alliansloppet ett par gånger tidigare, men då har inte riktigt Vasaloppsflytet infunnit sig.

– Jag har kört två gånger och blivit femma som bäst. Jag låg bra i början men sedan hade jag otur och då gick det som det gick, säger han.

I fjol tog lagkamraten i Team United Bakeries, Johan Kjølstad, som även han ställer upp i Alliansloppet, silvret som en av hela åtta norrmän på topp 10-listan. Trots total norsk dominans, erkänner han hotet från svenskt håll den här gången.

– Jag hoppas på att någon i mitt team kan utmana svenskarna i år, Johan Kjølstad har sett stark ut och han vet vad som krävs i Alliansloppet. Jag håller honom som favorit i år.

Ett av de svenska hoppen, Calle Halfvarsson, har tidigare stuckit ut hakan och tippat sig själv som vinnare. John Kristian Dahl blir full i skratt när han får höra om svenskens självförtroende, men den mer jordnära norrmannen tror ändå att det blir en tuff fight.

– Halfvarsson är en snabb åkare, och säger han så så är han säkert i bra form. Det blir alldeles oavsett kul att tävla mot honom.

Hans målsättning i årets Allianslopp är givetvis att vinna, annars hoppas han hjälpa någon i teamet, redan nämnde Kjølstad eller trean i årets Vasalopp, Stian Hoelgaard. När han pratar om sin egen form, måste han vara ärlig och säga att den har varit bättre.

– Formen är inte så bra just nu. Jag har varit sjuk i sommar så jag hoppas att den blir bättre. Om träningen går bra, så vet man aldrig vad som händer, säger han.

I våras var det precis samma scenario, men då vann han Vasaloppet trots en tids sjukdom. Nästa år i början av mars är det dags igen när han ska försöka försvara sitt tredje Vasaloppsguld.

– Ja, självklart blir det Vasaloppet igen. Det är årets höjdpunkt, säger han och fortsätter:

– Det är alltid bra att tävla mot sina konkurrenter, men det är långt kvar till säsong och Alliansloppet är en bra värdemätare trots att det bara är halva distansen av Vasaloppet.

En annan stor favorit som är anmäld till loppet är ryssen Ilja Chernousov, med brons i OS i Sotji och sjua i fjolårets Allianslopp.

På damsidan är även den schweiziska skidåkerskan Seraina Boner klar och ses som en av de främsta utmanarna till fjolårsvinnaren Hanna Falk. Hon tog en tredjeplats i Vasaloppet 2013 och har varit med i två OS. I fjol kom hon på elfte plats i Alliansloppet.