Hockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt. Arkivbild.
Hockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt. Arkivbild.

Förbundets miljonkostnad för NHL-spelarna

Ett rekordstort antal NHL-spelare har tagit plats i Tre Kronors VM-lag. Men smakar det så kostar det. Svenska ishockeyförbundet räknar med att försäkringskostnaden kommer att landa på ungefär en miljon kronor.

ANNONS
|

Totalt 21 NHL-spelare har förstärkt det Tre Kronor som jagar ett historiskt tredje raka VM-guld.

En rekordputsning från fjolårets 20 inför eftermiddagens fjärde VM-match mot Österrike då också backen John Klingberg, Dallas, och förmodligen Coloradoforwarden Gabriel Landeskog, som ska landa på morgonen, gör entré i VM.

Försäkringskostnaden för de 21 dyrgriparna kommer att landa på runt en miljon kronor för det svenska förbundet. Så blev det i fjol.

- Exakt vad det kostar är svårt att svara på, det måste försäkringsexperter räkna på och det vet vi efter VM när vi gör bokslutet, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

ANNONS

"Kortsiktig förlustaffär"

I en krönika i Idrottens Affärer i april skrev förbundets ordförande Anders Larsson att det "kortsiktigt är en förlustaffär att spela VM med ett lag fyllt av NHL-svenskar och att vinna guld. Däremot skapar det i ett större och längre perspektiv, så mycket positivt för ishockeyn".

Det Internationella ishockeyförbundet (IIHF) står för försäkringarna upp till en kostnad på motsvarande 190000 kronor per spelare. Resten får förbunden själva betala. Försäkringskostnaden varierar.

- Det beror på vem som är med, ålder, skadebenägenhet, längd och storlek på kontraktet, säger Boustedt.

Små vinstsummor

Fjolårets VM slutade med minus sett till budget, men gav ändå förbundet ett överskott i slutändan, enligt Boustedt.

Prissumman för ett guld är inte mer än knappt tio miljoner kronor och mycket åts upp av omkostnader som bland annat försäkrings- och segerpremier och guldfirande i Kungsträdgården.

TT: Vad tycker du om det?

- Överskottet är mindre än det borde vara, men det är ingen förlustaffär totalt sett. Däremot kan det vara en förlustaffär mot budget. Vi budgeterar för en tredje- eller fjärdeplats, snittet på våra placeringar de tio senaste åren, säger Boustedt och fortsätter:

ANNONS

- Men det är inte som att Sverige skulle vinna fotbolls-VM.

Svenska fotbollförbundet drog, som jämförelse, in 142 miljoner kronor i prispengar för kvartsfinalplatsen i fjolårets VM.

Bratislava, TT:s utsände

ANNONS