Sverige tog OS-silver i Brasilien för knappt tre år sedan. OS-turneringen i Japan kan däremot komma att spelas utan Sverige. Arkivbild.
Sverige tog OS-silver i Brasilien för knappt tre år sedan. OS-turneringen i Japan kan däremot komma att spelas utan Sverige. Arkivbild.

Förlust mot Kanada – då missar Sverige OS

Vid förlust mot Kanada i kvällens åttondelsfinal är Sverige inte bara utslaget ur VM. Blågult missar också OS i Japan nästa år.

ANNONS
|

Hittills dominerar de europeiska lagen i fotbolls-VM i Frankrike. Något som gör kampen om Europas tre platser till OS-turneringen 2020 stentuff.

Efter fyra av åtta åttondelsfinaler har Europa följande lag vidare till kvartsfinal: Tyskland, Norge, England och värdnationen Frankrike. Det gör att det krävs ett svenskt avancemang i kvällens åttondelsfinal mot Kanada i Paris för att drömmen om spel i OS-turneringen i Japan nästa sommar ska leva vidare.

Vid OS i Brasilien 2016 tog Sverige silver efter att ha förlorat finalen mot Tyskland (1–2) i Rio de Janeiro.

- Nu spelade vi ju i den förra finalen och vill jättegärna vara där. Men att kvala in som ett av tre lag, det är fortfarande en enormt svår uppgift, sade målvakten Hedvig Lindahl till TT i förra veckan.

ANNONS

Europa kan, inför måndagens och tisdagens åttondelar, fortfarande erövra samtliga åtta kvartsfinalplatser i VM. Förutom Sverige har även Spanien, Italien och Nederländerna chans att avancera. Det gör att det med största säkerhet kommer att krävas en semifinalplats för att vara helt garanterad OS-spel i juli–augusti nästa år.

Paris, TT:s utsända

Fakta: Kval till OS 2020, fotboll, damer

Tolv nationer gör upp om OS-medaljerna i Tokyo 2020. Värdnationen Japan är direktkvalificerad, och så här delas övriga platser upp:

Asien: Två platser. De två främsta lagen i det pågående OS-kvalet (åtta lag återstår, finalomgången spelas i mars 2020) går till OS.

Afrika: 1,5 plats. Segraren i det pågående OS-kvalet (16 lag återstår, finalen spelas i början av 2020) går till OS. Tvåan går till playoff mot Chile, tvåa i Copa América.

Nord- och Centralamerika: 2 platser. Kvalet inleds i oktober. De två främsta lagen går till OS.

Sydamerika: 1,5 plats. Brasilien är klart för OS som vinnare av Copa América 2018. Chile, tvåa i Copa América, ska spela playoff mot tvåan i afrikanska kvalet om ytterligare en OS-plats.

Oceanien: En plats. Nya Zeeland kvalade in till OS genom att vinna Oceaniska mästerskapet 2018.

Europa: Tre platser. De tre främsta europeiska lagen i VM 2019 går till OS. Om två eller flera lag inte går att skilja åt avgörs platserna genom ett OS-kval. Europeiska nationer i VM: Sverige, England, Norge, Nederländerna, Skottland (utslaget), Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien.

Källa: Internationella fotbollsförbundet Fifa

ANNONS