Beskedet: Gothia cup 2021 ställs in

Gothia cup ställs in – för andra året i rad. Det beskedet lämnade BK Häcken under tisdagen.
– Det känns nästan overkligt att tvingas fatta det här beslutet, säger generalsekreterare Dennis Andersson.

ANNONS
|

Den 21 april 2020 stod Dennis Andersson på Heden. Han hade tårar i ögonen.

På grund av coronapandemin skulle BK Häcken behöva ställa in ungdomsturneringen Gothia cup. Något som inte hade hänt sedan starten 1975.

– Det finns tiotusentals barn och ungdomar vars dröm inte blir av nu, sa Dennis Andersson, generalsekreterare, då.

Ända sedan dess har BK Häcken jobbat för att få till en turnering 2021. När klubben höll årsmöte i mitten av mars sa till exempel kassör Dan Martinsson:

– Vi kommer göra allt i vår makt för att kunna genomföra turneringen.

Generalsekreterare Dennis Andersson får inte se Gothia Cup bli av 2021.
Generalsekreterare Dennis Andersson får inte se Gothia Cup bli av 2021. Bild: Bildbyrån

Har jobbat för en nedskalad turnering

Men ... Under tisdagen, nästan på dagen ett år efter Dennis Anderssons tårar på Heden, meddelade BK Häcken att även Gothia cup 2021 tvingas ställas in.

ANNONS

"Ungdomsturneringen som skulle ha spelats 18–24 juli går inte att genomföra, enligt de prognoser Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland gör för sommaren", meddelar klubben.

Vidare berättar klubben att de in i det sista har försökt planera för en nedskalad turnering, men inte heller det gick alltså att lösa.

– Det känns ju overkligt att sitta här en gång till och dessutom på samma dag som förra årets besked kom. Det här har ju ändå varit ett annorlunda år än förra året när allt kom väldigt plötsligt. Nu har vi haft ett år att följa utvecklingen, säger Dennis Andersson och fortsätter:

– Vi har jobbat på lite olika scenarier i år. I slutet av förra året trodde vi att vaccinet skulle rädda det här men när det började strula så arbetade vi på en mindre turnering utan invigning och ceremonier. Nu kom vi till vägs ände och insåg att det här inte skulle fungera. Beslutet var inte svårt då men var det var nästan lika känslosamt som förra året.

Dennis Andersson riktar även kritik mot Stefan Löfven.

– Till våra politiska beslutsfattare: Låt våra barn spela matcher igen. Det kan inte vara tjugo barn utspridda på ett stort fotbollsfält som driver på smittspridningen. Men våra ungdomars ökade stillasittande riskerar att ge oss långsiktiga följder i folkhälsan som inte går att överblicka i dag. Tusentals barn står med snörade skor, redo för en ny fotbollssäsong. Mer träffsäkra restriktioner behövs nu, i dag. Stefan Löfven, rädda våra barns hälsa!, säger Dennis Andersson och fortsätter:

ANNONS

– Vi har nog inte förstått allvaret i vad som håller på att hända inom breddidrotten. Vi måste ha respekt för smittläget och beslut som fattas men vi måste även se på barn och ungdomar som fått dra ett stort lass i att inte spela matcher och knappt träna. Det är många rapporter nu om hur många som slutar med idrotten och det är väldigt alarmerande. Det är många som utan stimulansen med matcher och läger inte tycker det är lika roligt längre och i värsta fall kommer det här att få långtgående effekter.

LÄS MER:Dennis Anderssons uppmaning till Stefan Löfven: ”Rädda våra barns hälsa”

ANNONS