Svenska fans på plats i Sankt Petersburg under Sveriges möte med Slovakien från fredagen, den 18 juni.
Svenska fans på plats i Sankt Petersburg under Sveriges möte med Slovakien från fredagen, den 18 juni. Bild: JOEL MARKLUND

Covid-19 bland svenska supportrar i Sankt Petersburg

Supportergruppen Gula väggens marsch till arenan i Sankt Petersburg har ställts in. Anledningen är två bekräftade fall av covid-19 bland svenska supportrarna.
– Nu är det upp till svenska supportrar att ta ansvar. Sen hur Uefa och det ryska konsulatet väljer att agera det vet jag inte, säger Andreas Richt vd för Gula Väggen till GP.

ANNONS
|

Svenska landslaget är på plats i Ryssland och förbereder sig inför sista gruppspelsmatchen mot Polen.

Så även de blågula supportrarna. Många har tagit sig till Sankt Petersburg för att heja Janne Anderssons mannar fram till en gruppseger - men nu kommer tråkiga besked från supportergruppen Gula Väggen.

LÄS MER:Länderna Sverige kan ställas mot i åttondelsfinalen

LÄS MER:EM-guide: Sverige–Polen

Andreas Richt är vd för Gula Väggen och arrangör för de många supporteraktiviteter som sker på plats i Ryssland. Han bekräftar att två svenska supportrar smittats.

– Det är tyvärr sant. Jag håller på i detta nu hur, och på vilket sätt vi ska agera. Marschen är som sagt inställd. Vi och Camp Sweden är arrangör för matchdagssamlingen och min rekommendation till svenska supportrar är att inte gå dit. Man får tänka efter två gånger nu.

ANNONS

De supportrar som smittats blev sjuka på plats i Ryssland efter att ha stannat kvar sen Sveriges match mot Slovakien

– De tog ett PCR-test igår och fick resultatet idag och då blev jag den första som fick veta eftersom vi är arrangör för det mesta. De som har bekräftats positiva har varit här ett par dagar, säger Andreas Richt.

– Vi har inget officiellt uttalande ännu utan vi har varit i kontakt med och lyssnar till konsulatet, polisen och förbundet. Där är vi just nu.

Trots pandemin har en hel del svenska supportrar kunnat följa Europamästerskapet på plats. Flertalet svenskar fanns på plats när Sverige spelade sin premiär mot Spanien i Sevilla.

Och när blågult tog sig an Slovakien i Sankt Petersburg förra veckan, ja då fanns det något av en blågul vägg på plats trots allt. Cirka 1 500 åskådare uppskattades vara på plats och ungefär samma antal beräknades till matchen mot Polen.

Kan det här påverka andra svenska supportrar på plats från att komma in på arenan?

– Jag vet inte. Vi fick informationen nu. Det enda jag har gjort är att jag gått ut med det i sociala medier. Nu är det lite upp till svenska supportrar att ta ansvar. Sen hur Uefa och det ryska konsulatet väljer att agera det vet jag inte, säger Andreas Richt.

ANNONS

Texten uppdateras

ANNONS