Damallsvenska spelarna utan kollektivavtal – stjärnorna i upprop: ”Vi har fått nog”

Spelarna i damallsvenskan är utan kollektivavtal och nu går flera svenska stjärnor ihop i ett gemensamt upprop på Spelarföreningens Instagram.
– Vi spelare har fått nog, säger Caroline Seger.

ANNONS

De damallsvenska spelarna är utan kollektivavtal med bara veckor kvar till seriepremiären. Motparten Elitfotboll Dam (EFD) vill inte förhandla med Spelarföreningen utan med Unionen och flera spelare är upprörda över att inte själva få välja vem som ska representera dem i förhandlingarna.

I en video som publiceras på Spelarföreningens Instagram på fredagskvällen går flera svenska stjärnor, både spelare i damallsvenskan och i internationella ligor, ut i ett gemensamt upprop.

– Vi spelare har fått nog, säger Rosengårds Caroline Seger i videon.

BK Häckens Elin Rubensson:

– För mig som är småbarnsförälder och för alla som vill kunna kombinera föräldraskapet med sin elitkarriär så krävs en förändringspolicy, säger Elin Rubensson.

ANNONS

I videon syns även bland andra Jonna Andersson, Olivia Schough, Magdalena Eriksson, Madelen Janogy, Jennifer Falk och Fridolina Rolfö.

Rolfö säger:

– Damfotbollens utveckling ute i de europeiska klubbarna går fort nu. Sverige måste hänga med.

Kan leda till strejk

Om EFD och Spelarföreningen inte kommer överens kan det bli tal om spelarstrejk.

– En strejk vore inte bra för någon. Vi har klubbar med tämligen sköra ekonomier, och har knappast råd att strida. Det skulle i slutändan drabba alla inblandade. Nu läser jag att parterna i alla fall kommit överens om att sitta ner och samtala, och det är positivt. Det här är en fråga som bara måste lösas, säger Kif Örebros ordförande Fredrik Stengarn till NA.

Till tidningen säger Örebros målvakt Tove Enblom:

– Vi väljer vilka vi vill ska representera oss, det gör ingen annan. Och vårt val är Spelarföreningen.

Enligt Aftonbladet är en av de viktigaste punkterna den så kallade 90-procentsregeln som fanns i det gamla kollektivavtalet som garanterar att skadade eller sjuka spelare får 90 procent av lönen.

EFD:s vice ordförande Patrik Andersson sa nyligen till SVT:

– EFD är 28 klubbar och vi har mandat från 13 av Obos-klubbarna (damallsvenskan med 14 klubbar) som vill att EFD centralt och Arbetsgivaralliansen ska jobba med den här frågeställningen för att landa ett kollektivavtal. Spelarföreningen anses inte som en seriös arbetstagarorganisation och där ligger problematiken.

ANNONS

LÄS MER:Efter kaoset – Kanadas fotbollsordförande avgår

LÄS MER:Spelarnas markering mot förbundet – lila tröjor

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS