Elitspelarna vittnar om hoten och hatet: ”Är fruktansvärt”

I en granskning som Göteborgs-Posten gjort vittnar en mängd lagkaptener från svenska elitfotbollsklubbar om hoten och hatet som drabbat dem.
Vissa har blivit hotade till livet.
– Folk har önskat att man var död så att de kan pissa på ens grav, säger AIK:s Sebastian Larsson till GP.

ANNONS
|

Göteborgs-Posten har varit i kontakt med samtliga lagkaptener i klubbarna från allsvenskan och superettan i den svenska elitfotbollen och ställt frågor kring hur de ser på hoten och hatet som spelare utsätts för, samt om de själva har drabbats av det.

Resultatet visar tydligt att det är mer regel än undantag att framstående spelare i svensk elitfotboll utsätts.

I det närmaste samtliga vittnar om attacker som drabbat dem eller lagkamrater i samband med matcher.

En av dem är AIK:s Sebastian Larsson som också har en lång karriär i det svenska landslaget. Han har försökt undvika att se det mesta som skrivits om honom i samband med sämre fotbollsmatcher, men vissa saker har ändå nått honom.

ANNONS

– Det är klart att ingen människa mår bra av att läsa att någon vill pissa på ens grav när man är död. Sedan har jag varit med såpass länge och tror att jag hanterar det ganska lugnt. Det får inte en så stor betydelse för mig om jag ska vara ärlig. Det är någon bakom en skärm, som jag inte har någon aning om vem det är, som skriver sådana saker. Därmed säger jag inte att det ursäktas på något sätt. Jag tror att det här kan skada väldigt mycket, inte minst ungdomarna, säger Sebastian Larsson till GP.

”Skulle passa på mitt barn”

Fler spelare vittnar om sämre prestationer som lett till meddelanden där avsändaren gjort klart för dem att de känner till deras adress. För andra har spelarnas familjer blivit inblandade.

– Jag har fått ett meddelande som jag gav till Peter (Sohlmér, press- och informationschef) där någon skrev att jag skulle passa på mitt barn. Jag anmälde det även till Instagram. Min flickvän såg det också ... Man tänker en extra gång om vad man ska göra på sociala medier. När man plötsligt ser var vissa har hittat ens familjs namn, då blir det lite obekvämt. Man tror inte att det ska gå så långt, säger Anders Christiansen, lagkaptenen i Malmö FF vars son var två år vid tillfället.

ANNONS

Sociala medier ett problem

De flesta har fått motta attackerna över sociala medier och ser plattformarna som ett problem när det kommer till den här aspekten.

Christoffer Nyman är lagkapten i IFK Norrköping:

– Det är fruktansvärt vad vissa får utstå egentligen. Att man kan vara anonym gör det så enkelt. Man kan sitta bakom en skärm och skriva, hur seriöst det är vet man inte, men för den som mottar det blir det seriöst, säger han.

ANNONS