Jakob Johansson klar för spel i IFK Göteborg

En lång tids väntan är över. Jakob Johansson är tillbaka från sin korsbandsskada och kommer finnas med i IFK Göteborgs trupp mot Falkenberg i morgon, det meddelade tränare Poya Asbaghi under onsdagens träning.
– Det är jättekul att man är med på allvar, säger Jakob Johansson.

ANNONS
|

Inför säsongen var Jakob Johansson en av allsvenskans tyngsta värvningar när han i mitten av maj blev klar för en återkomst till IFK Göteborg.

Men inledningen av den allsvenska säsongen har VM-kvalhjälten fått se vid sidan av.

I september förra året ådrog sig Johansson en korsbandsskada som han har behövt rehabilitera sedan dess – men nu är mittfältaren redo för spel.

– Jag kör för fullt med träning och ur den aspekten är jag tillgänglig för spel ur en medicinsk synpunkt, säger Jakob Johansson.

Under onsdagens träning meddelade tränare Poya Asbaghi att Johansson finns med i truppen som ska ta emot Falkenbergs FF på Gamla Ullevi i morgon.

ANNONS

– Otroligt glädjande, som han har fått fajtats. I omgångar också. Vi är otroligt, otroligt glada för framförallt för Jakobs skull, den resan han gjort och för det arbetet han har lagt ner under den här försäsongen. Och för IFK Göteborgs skull, för att vi vet vilken tillgång han är när han väl är tillbaka i full fräsch form, säger Poya.

Ser vi Jakob från start redan i morgon?

– Det återstår att se. Att han är med i matchtrupp betyder att han i alla fall har några minuter i sig. Om det sedan blir från start eller inte. Egentligen handlar det mer om att han kommer finnas på bänken för ett inhopp, om jag ska svara ärligt.

Hur många minuter har han i kroppen?

– Det får vi se. Han sitter inte på bänken bara för att göra fem eller sex minuter, utan vi tror att han skulle kunna göra mer om det krävs, så klart.

Jakob Johansson, som lämnade IFK Göteborg 2014 för spel i AEK Aten, kommer senast från franska Rennes men har de senaste två och ett halvt år fått dragits med två korsbandsskador. Men nu är han alltså spelklar för match igen, i ett IFK Göteborg som haft en tuff säsongsinledning.

ANNONS

Vad säger du själv om lagets tyngre resultat på sistone?

– Det är så det är. Fotboll går upp och ner, speciellt allsvenskan är känt för att verkligen gå upp och ner. Det handlar om att komma in i stim och få sina momentum där man plockar poäng på raken. Men självklart, inget vi ska gömma oss under heller. Klubben behöver poäng men samtidigt ska man inte stirra sig blint på tabellen så tidigt på säsongen. Men spelmässigt har det sett väldigt bra ut på de senaste matcherna, så det gäller att fortsätta jobba hårt så kommer poängen också, säger Jakob Johansson.

Efter ditt långa skadeuppehåll. Hur sugen är du på några allsvenska minuter?

– Självklart är man sugen. Det är klart att man inte vill något annat än att slippa rehaben och bara få spela matcher, eller få vara delaktig i en trupp. Att få kolla på fotbollsbiten i stället för skadebiten. Det är man väldigt sugen på, säger han.

I och med att Jakob Johansson tar plats i truppen, petas också Jesper Tolinsson inför kommande match, bekräftar Poya Asbaghi under onsdagens träning.

Fakta: IFK Göteborg

Läget i laget: IFK spelade i Stockholm mot Hammarby så sent som i måndagskväll. Nya tag mot Falkenberg redan på torsdag. Det bjuds på ett tajt matschema nu. Falkenberg ligger för närvarande sist i tabellen, och IFK skulle må bra av tre poäng för att distansera sig från den absoluta botten. Truppen ser ut som senast, med undantag från att Jakob Johansson tar unge Jesper Tolinssons plats. Andre Calisir och Alexander Farnerud är ännu inte redo för spel.

Trolig startelva (4–2–3–1): Giannis Anestis – Emil Holm, Mattias Bjärsmyr, August Erlingmark, Victor Wernersson – Alhassan Yusuf, Tobias Sana – Hosam Aiesh, Patrik Karlsson Lagemyr, Giorgi Kharaishvili – Sargon Abraham

ANNONS