IFK Göteborgs Jakob Johansson tvingas avsluta karriären – endast 31 år gammal.
IFK Göteborgs Jakob Johansson tvingas avsluta karriären – endast 31 år gammal. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Jakob Johanssons helvete – skada för skada

Dubbelmötet med Italien i VM-playoffet var både Jakob Johanssons karriärs höjdpunkt och början på slutet. Blåvitts hemvändare tvingas nu avsluta karriären – blott 31 år gammal.

ANNONS
|

Friends Arena 10 november, 2017 VM-playoff mot Italien. Matchuret når minut 61 när nyligen inbytte Jakob Johansson drar till med ett högerskott. Bollen tar på i Daniele de Rossi och ställer Italiens målvakt Gianluigi Buffon

Jakob Johanssons första mål i landslaget, innebar att Sverige nådde VM i Ryssland, men blev också mittfältarens sista i den blågula tröjan.

Början på skadehelvetet

I returen i Milano tre dagar, den 13 november senare startar Jakob Johansson. En dryg kvart av matchen har gått när han sträcker sig efter en boll. Den dåvarande AEK Aten-mittfältaren vrider om knäet, och playoff-hjälten tvingas bli utburen på bår.

Det som befarades vara en allvarlig knäskada visade sig just vara en allvarlig knäskada – det främre korsbandet i vänster knä hade gått av. Jakob Johansson som skjutit Sverige till VM tvingades till operation och missade mästerskapet.

ANNONS

– Det var svårt att sålla och bena ut vad som var vad. Det gick inte att vara hundraprocentigt glad, så egoistisk är man. Det gick inte att bortse ifrån att man själv med största sannolikhet inte skulle kunna vara med på VM, sa Jakob Johansson i en intervju med GP ifjol angående skadan.

Jakob Johansson blir utburen på bår efter att ha vridit till vänster knä i VM-playoffet mot Italien i november 2017.
Jakob Johansson blir utburen på bår efter att ha vridit till vänster knä i VM-playoffet mot Italien i november 2017. Bild: MAX ROSSI

Bytte Grekland mot Frankrike – trots avslitet korsband

Samtidigt som Jakob Johansson skadade av korsbandet satt han på ett utgående kontrakt med den grekiska storklubben AEK Aten.

Innan skadan hade han ryktats till europeiska storklubbar i Italien och Spanien

– Det var snack om Milan och Valencia. Det är inte säkert att det hade blivit bättre för mig där för att det är större klubbar, sa Jakob Johansson i en intervju med Sportbladet 2020.

Efter att spelat till sig en plats i Janne Anderssons landslagstrupp och imponerat i Grekland valde den franska Ligue 1-klubben Rennes att kontraktera mittfältaren trots avslitet korsband sommaren 2018.

Samtidigt fick han följa Sveriges framfart i VM framför TV:n istället för att vara på plats i Ryssland.

– Det är fullt fokus på rehab. Jag får följa det hemifrån soffan, sa Jakob Johansson då till GP.

Jakob Johansson jublar med Marcus Berg  efter han gjort 1-0 under i VM-kvalets play-off mellan Sverige och Italien den 10 november 2017 i Stockholm.
Jakob Johansson jublar med Marcus Berg efter han gjort 1-0 under i VM-kvalets play-off mellan Sverige och Italien den 10 november 2017 i Stockholm. Bild: LUDVIG THUNMAN

Andra korsbandsskadan – slutet i Frankrike

Efter den första knäskadan arbetade sig Jakob Johansson tillbaka in i den svenska landslagstruppen och gjorde comeback i de blågula färgerna hösten 2018.

ANNONS

En ny höjdpunkt nåddes i karriären när mittfältaren blev franska cupmästare med Rennes efter att ha besegrat PSG i finalen våren 2019. Och så sent som sommaren 2019 spelade Jakob Johansson när Sverige föll mot Spanien med 3-0 i EM-kvalet för rådande mästerskap.

Men kort därefter var olyckan framme igen.

Under en träning med klubblaget i Frankrike slet Jakob Johansson av korsbandet – denna gång i höger knä.

– Det var under måndagens träning med Rennes. Tvåmålsspel och jag jagade en spelare som hade bollen. Han gjorde en snabb riktningsförändring och mitt högra knä vek ihop sig. Jag kände direkt igen känslan. Jag hörde hur något gick sönder i knät, sa Jakob Johansson till Sportbladet då.

Hemkomsten till Blåvitt – nya knäproblem

Efter att ha fått korsbandet avslitet i både vänster och högerknä vände Jakob Johansson till slut hem till IFK Göteborg inför föregående säsong.

Mittfältaren som än gång varit hånad av de egna supportrarna på Gamla Ullevi togs emot som en frälsare. Men än en gång skulle knäna sätta stopp för kontinuerligt matchande.

Efter en inledande rehabperiod slussades Jakob Johansson in som mittback i ett Poya Asbaghis hackande Blåvitt föregående sommar. 18 allsvenska matcher blev det efter comebacken mot Falkenberg i juli ifjol – men kroppen svarade inte riktigt som mittfältaren ville.

ANNONS

–Det är klart att det är en omställning. Det är inte bara att trycka på en knapp och så är man tillbaka. Men det visste jag om – det tar tid. Framförallt att få till en jämnhet där man kan vara nöjd med sig själv över tid, sa Jakob Johansson hösten 2020 till GP.

Men när kontraktet var säkrat för IFK Göteborg och säsongen var över tvingades Jakob Johansson lägga sig på operationsbordet igen.

Siktade mot comeback efter EM

I januari 2021 var mittfältaren tillbaka i träning med IFK Göteborg och sa då följande till GP:

– Det var lite svårigheter för mig under hösten. Jag kunde inte spela så som jag hade velat och kunde inte medverka på alla träningar. Det har inte varit någon optimal situation för mig.

Jakob Johansson under en försäsongsträning med IFK Göteborg den 28 januari 2021 i Göteborg.
Jakob Johansson under en försäsongsträning med IFK Göteborg den 28 januari 2021 i Göteborg. Bild: DANIEL STILLER

Hoppet var att mittfältaren skulle vara tillbaka till den allsvenska premiären i april. Men istället tvingades Jakob Johansson till en ny operation – igen.

”Det känns såklart väldigt tungt, tråkigt och frustrerande. Det är aldrig kul med operation, men det är tyvärr nödvändigt”, skrev Jakob Johansson sms till GP i mars 2021 angående den nya operationen.

Efter operationen sa IFK Göteborg att målet var att Jakob Johansson skulle vara tillbaka efter EM-slutspelet.

ANNONS

Men nu blir det ingen ytterligare comeback för Jakob Johansson. Under kvällen bekräftade IFK Göteborg GP:s uppgifter om att mittfältaren tvingas avsluta karriären endast 31 år gammal.

LÄS MER: Jakob Johanssons mardröm – kan tvingas lägga av

Jakob Johansson

Landskamper: 18/1

Klubbar:

IFK Göteborg: 2007–2015

AEK Aten: 2015–2018

Rennes: 2018–2020

IFK Göteborg: 2020–2021

ANNONS