Martin Fredman om säkerhetshoten i lokalfotbollen

Större risker för matchfixning, föreningar som utpressas och domare som far illa.
Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman ser stora säkerhetsutmaningar inom lokalfotbollen.
– Jag har domare som vill ha sekretessmarkeringar och skyddad identitet, säger Fredman.

ANNONS
|

Med både sin mamma och syster boendes i Vänersborg så händer det med jämna mellanrum att Martin Fredman dyker upp i staden han fostrats i, men den här gången var det inte familjen utan snarare vännerna runt Wargöns IK som kallade.

Klubbchefen Roland Olin och Martin Fredman känner varandra sedan en lång tid tillbaka och det hjälpte såklart till för att få svensk fotbolls säkerhetschef till Hallevi för att berätta om sitt yrke och sina erfarenheter runt fotbollen.

Någonting som i det närmaste fyllde WIK:s klubblokal.

– Det är mycket idrottsminnen både härifrån och på planen här bakom. Vi hade också skolmästerskap här och jag vann ofta kast med liten boll. Det var tack vare bandyarmen, säger Martin Fredman som har ett förflutet som bandymålvakt i Vänersborg.

ANNONS

Fredman bjöd också på en hel del härliga anekdoter och idrottsminnen från förr, men huvudämnet var såklart säkerhetsarbetet och säkerhetsläget kring svensk fotboll.

Det är under sju års tid som Martin Fredman haft sin chefstjänst hos fotbollförbundet och det har onekligen inneburit hårt arbete och mycket att hantera.

Det handlar om supporterbråk, problematiken med pyroteknik på läktarna, hot och hat, men också de allra mörkaste händelserna.

Bland de värre, som också ligger färskt i minnet, är terrorattacken i Bryssel förra året.

Fredman: ”Hemsk tanke att tänka”

Det var i samband med Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien på bortaplan som två svenska supportrar sköts ihjäl av en beväpnad man.

– Det är en sanning som är brutal och overklig, men vi behöver säga att det är den här världen vi lever i, sa Martin Fredman till TTELA fåtalet dagar efter attacken.

Nu berättar han samtidigt att mardrömmen kunde ha slutat betydligt värre om gärningsmannen varit lite skarpare i sin research.

Det hade nämligen inte krävts mer än en sökning på Facebook för att få reda på exakt var ”Camp Sweden” med drygt 500 svenska supportrar hade sin samling och skulle röra sig gemensamt mot arenan.

Med tanke på att gärningsmannen hade automatvapen, och hotade med att han skulle skjuta fler än de två svenska supportrar han dödade, så hade konsekvenserna kunnat bli förödande.

ANNONS

– Det är en hemsk tanke att tänka, men hade han varit i den skogsdungen så hade effekterna blivit fruktansvärt mycket allvarligare än vad de blev. Det blev illa nog ändå, säger Martin Fredman.

Samtidigt känner han att det inte fanns så mycket mer SvFF kunnat göra i säkerhetsarbetet runt matchen.

– Jag tror det var Olof Lundh (svensk fotbollsjournalist) som tyckte att det var naivt. Jag gillar verkligen Olof Lundh, men jag tycker inte det var naivt för vi visste vad vi åkte till och hade förberett oss. Hela Europas underrättelsetjänst hade missat den här killen och då är det en bra jämförelse, för vad skulle vi som fotbollsförbund ha gjort? Vi är inte i närheten av att ha förmågorna som säkerhetstjänsterna har. Vi kommer sannolikt aldrig kunna förhindra något. Däremot kan vi förbereda oss så gott det går, säger Fredman.

Men det är trots allt inte bara på de största fotbollsscenerna som säkerhetshot befinner sig.

Fredman: ”En jätteutmaning”

Martin Fredman kommer i kontakt med lokalfotbollens problematik mer eller mindre dagligen och vid besöket på Hallevi berättar han att ett av de senare mejlen i hans inkorg handlar om en division 6-match som totalt spårat ur och polis fått ingripa.

Blickas det lokalt så drabbades en ungdomsmatch i Vänersborg mellan Vänersborgs IF och IFK Trollhättan så sent som under våren av en planstormning där spelare attackerades och blev slagna.

ANNONS

Det finns, minst sagt, utmaningar.

– En av dem är matchmiljön. Domarnas utsatthet, men också hur föräldrar uppträder runt ungdomsfotboll som kan få barn att sluta spela fotboll. Där har vi en jätteutmaning och det är distrikten som kan göra jobbet runt det här, säger Fredman.

Han berättar att det syns tydligt på domarnas rapporter, inte minst från de lägre divisionerna, att de utsätts för väldigt otrevliga saker.

– Våra domare är oerhört utsatta ju längre ned vi kommer. Det sker också en normalisering kring det där vi börjar tänka att ”det inte är så farligt”. Jag har domare som vill ha sekretessmarkeringar och skyddad identitet. Därför är det så viktigt att det görs anmälningar när det händer någonting så att man kan se att det är ett problem som har pågått. Vi har ett unikt avtal mellan polismyndigheten och idrotten som gör att vi har rätt att få en hjälp som ingen annan har i Sverige. Det måste utnyttjas.

Samma dag som Martin Fredman besöker Hallevi IP ska det dessutom spelas hett division 4-möte senare på kvällen. Då drabbar Wargöns IK och Trollhättans FK samman och Fredman säger att han gärna hade stannat kvar och sett matchen, men då inte främst av nyfikenhet över resultatet.

ANNONS

– Det hade varit väldigt intressant att titta på domarna från att de kommer hit tills de åker hem. Nu vet jag sedan tidigare att ”Rolle” (Roland Olin, klubbchef i WIK) är jätteseriös så det finns säkert en domarvärd som möter upp. Man vill se att det är så även om Wargön förlorar i kväll. Där kan vi ibland se att det ser bra ut i början, men så händer något under matchen och då glömmer man den här rollen. Då är det helt plötsligt så att personerna som ska ha domarnas rygg står på deras motsatta sida istället, säger Fredman.

Supportergrupper som påverkar

Ett annat stort säkerhetshot på lägre nivåer är matchfixning. Varje fotbollsomgång florerar enorma mängder pengar på spel – och det sker även under den absoluta elitnivån. Där är det också klart mycket enklare att åstadkomma.

– Matchfixningsdelen är mycket enklare i de här lägre serierna och det finns också en påverkan på styrelser. Även om det är en föreningsdemokrati så kan en supportergrupp dyka upp och påverka hela föreningens framtid. Där har RF ett ansvar för att täppa till möjligheterna till kupper, säger Fredman.

Det är sju år och otaliga händelser som passerat sedan Martin Fredman klev in i rollen som SvFF:s säkerhetschef.

ANNONS

Än så länge ser han inget slutdatum i tjänsten, men medger att han ibland kan fundera kring hur länge han kommer orka fortsätta.

– Jag börjar närma mig 1 000 resor på mitt årskort. Det är fantastiskt att åka till Irland på onsdag, men det ska göras ett jobb där. Jag har en väldigt förstående familj, men det är mycket man försakar. Det är inte självklart, men jag tycker fortfarande att jag har ett väldigt bra jobb. I nuläget finns det inga planer på att sluta, säger Martin Fredman.

LÄS MER:Martin Fredman öppnar upp om terrorattacken i Bryssel

ANNONS