IFK Göteborgs Jakob Johansson.
IFK Göteborgs Jakob Johansson. Bild: DANIEL STILLER

Närmar sig comeback: ”U21-match i dag – lätt 45 minuter”

Inget spel mot Hammarby IF under måndagen – men kanske mot Falkenbergs FF eller BK Häcken senare i veckan. Jakob Johansson, 30, är inte långtifrån en comeback nu.
– Hade det varit en U21 match i dag hade han lätt kunnat spela 45 minuter, säger IFK Göteborgs fysioterapeut Fredrik Larsson.

ANNONS
|

Han värvades hem i mitten av maj.

Jakob Johansson har dock fått vänta med att dra på sig den blåvita matchtröjan, den senaste korsbandsskadan har behövts rehabiliteras klart.

Nu är dock comebacken nära. Inför IFK Göteborgs måndagsmöte med Hammarby IF konstaterar fysioterapeut Fredrik Larsson:

– Han tränar för fullt och gjort så ett tag. Nu är det mer upp till tränarna om de vill ha med honom i truppen. Är den bästa matchen borta mot Hammarby på plastgräs när man inte har spelat på länge? Eller är det klokare att vänta lite?

Vänta lite, visar det sig.

– Han är inte med i matchtruppen, konstaterar tränaren Poya Asbaghi.

ANNONS

Hur långt bort är han?

– Inte så långt bort.

Är han aktuell för spel under den kommande veckan?

Efter mötet med Hammarby IF ställs IFK Göteborg mot Falkenbergs FF på torsdag och BK Häcken på söndag.

– Kan vara. Han kommer vara kvar här i morgon (måndag) och träna med U19 så får vi hur den belastningen känns för honom.

Fredrik Larsson igen:

– I den bästa av världar hade man haft U21-matcher så att man hade kunnat slussa in honom den vägen, men nu har vi inte den möjligheten så vi får hitta motsvarande miljöer så gott vi kan.

– Hade det varit en U21 match i dag hade han lätt kunnat spela 45 minuter. Det hade varit perfekt.

Kristopher Da Graca tillbaka och redo för spel

Vad gäller IFK Göteborgs övriga skadelista så saknas fortfarande Robin Söder, såklart. Detsamma gäller Alexander Farnerud och André Calisir.

– Calisir och Farnerud är fortfarande under rehab. Vi tar det vecka för vecka, men de är inte aktuella för morgondagen, säger Fredrik Larsson.

Det är dock Kristopher Da Graca, mittbacken som har varit borta ända sedan mötet med Varbergs BoIS i den andra allsvenska omgången.

– Han är tillbaka och i full träning, säger Fredrik Larsson.

Så, han är helt redo för matchen mot Hammarby?

ANNONS

– Japp. Om tränarna vill ha med honom.

Det vill Poya Asbaghi.

– Han är med!

Och redo för 90 minuter?

– Det får vi se, men han är med i matchtruppen.

Fakta: IFK Göteborg

Läget i laget: Robin Söder, André Calisir, Alexander Farnerud och Jakob Johansson saknas alltjämt. Däremot är Kristopher Da Graca tillbaka efter skada och Jesper Tolinsson efter avstängning. Med i matchtruppen finns även 16-årige Oscar Vilhelmsson. De tillgängliga spelarna som ställs utanför matchtruppen är Rasmus Wikström, Amin Affane och Isak Dahlqvist.

Trolig startelva (4–2–3–1): Giannis Anestis – Emil Holm, Mattias Bjärsmyr, Jesper Tolinsson, Victor Wernersson – Alhassan Yusuf, August Erlingmark – Hosam Aiesh, Tobias Sana, Giorgi Kharaishvili – Sargon Abraham

ANNONS