Robin Söder lämnar IFK Göteborg

Robin Söder lämnar IFK Göteborg. Därmed är karriären av allt att döma även över.
– Som det känns nu, ja, säger Trollhättebon till GP.

ANNONS
|

Jakob Johansson tvingades ge upp karriären på grund av stora skadeproblem. Pontus Wernbloom följde i hans fotspår och nu ser Robin Söder av allt att döma ut att gå samma öde till mötes.

För under fredagen kom nyheten om att han lämnar IFK Göteborg efter säsongen.

Sedan återkomsten till klubben har skador, nästan ständigt, gäckat Robin Söder.

Under senaste säsongen har anfallaren endast startat två av sina 15 spelade matcher. Senast var när kontraktet säkrades borta mot IK Sirius.

– Det känns helt klart vemodigt ... det har blivit några år nu men även om det här är tråkigt var det inte oväntat. Nu känner jag nog att det är bra med fotbollen, säger han.

ANNONS

Är det färdigspelat?

– Som det känns nu, ja. Om du frågar mig i februari så kanske jag har ett annat svar men ... som det ser ut nu så är jag nöjd med fotbollen. Kroppen har ju sagt ifrån och frågan är om man ska fortsätta misshandla den och sådär. Jag tror det räcker.

Men något definitivt besked har du inte tagit?

– Nej. Man ska aldrig säga aldrig. Jag behöver vara ledig och se vad kroppen säger.

Under våren var speltiden minimal och kroppen började att protestera och säga ifrån. Efter ett par sprutor började Robin Söder ändå få lite fart på sin kropp och hoppet började att komma tillbaka.

Fick upp hoppet efter sprutorna – men kroppen sa ifrån ändå

Men hoppet grusades snabbt.

– Vi har haft en dialog under hösten jag och Pontus (Farnerud, sportchef) där vi landat i att det inte blir något mer här. Om jag ska fortsätta spela någon annanstans så beror det på hur kroppen är men på sistone har det inte känts som att det är något att kämpa för. Jag kan ändra mig ... men som det är nu är det färdigt, säger han.

På söndag tar IFK Göteborg emot Östersund på Gamla Ullevi.

En match som alltså blir Robin Söders sista på hemmaplan i den blåvita dressen.

ANNONS

– Det lär vara känslosamt, givetvis, säger han.

Hur ser du tillbaka på din karriär?

– Det är ganska blandat. Det lovades mycket där i början men det har varit mycket präglat av skador och det är inget man kan rå för. Jag är otroligt glad över alla år som jag har fått och att jag kört på efter skadorna. Jag fick ju även under 2019 visa vilken spelare jag är.

Det kunde blivit så mycket mer?

– Ja, det kändes så. Det är många om och men och så är det. Jag är dock tacksam och nöjd. Alla slut är väl inte perfekta heller ...

Pontus Farnerud hyllar Robin Söder: ”Lagt ner sin själ”

Sportchefen i IFK Göteborg, Pontus Farnerud, berättar att samtalen med spelarna som sitter på utgående kontrakt fått vänta lite innan det blev klart att klubben spelar vidare i allsvenskan även nästa säsong.

– Arbetet har ju pågått under en längre tid men det är först nu vi kunnat bli konkreta, säger han och fortsätter:

– Sen ville vi gå ut med det här då det är sista hemmamatchen för oss.

Vad har Robin Söder betytt för er?

– Han har haft en lång och fantastisk karriär i IFK Göteborg. Han har betytt otroligt mycket för Blåvitt under en längre period och förtjänar ett bra avsked och att bli hyllad av supportrarna. Han kom ju fram som ung och den spelaren som han var då fanns det inte många av med den kalibern. Det var såklart fantastiskt för alla blåvita att få vara med om den inledande resan under starten på hans karriär. Han har betytt mycket för oss när han kom tillbaka också. Robin Söder är en genomfin person med ett stort hjärta som trots allt han har gått igenom ändå har lagt ner sin själ i att prestera för IFK Göteborg.

ANNONS

Vad som händer nu för Robin Söder är fortfarande oklart. För även om han själv inte helt vill stänga dörren till fortsatt spel så är det upp till hans sargade kropp. En diskussion om en framtida roll i IFK Göteborg är dock redan inledd.

– Vi har pratat om en framtida roll men inget är spikat här och nu, säger han.

Vad är det för roll?

– Det kan jag inte säga just nu. Vi har haft ett inledande snack om det och nu får jag se vad de kommande veckorna har att erbjuda. Det ska fungera med hemmalivet också i så fall och det är några bitar som behöver lösas. Inga beslut är tagna men jag är öppen för det mesta.

Som ung sågs Robin Söder som en av Sveriges främsta talanger. Den blåvita debuten kom 2008 och därefter blev det totalt 272 matcher i IFK Göteborg under vilka han sköt 72 mål.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS