Statistiken som talar för svensk seger

Sverige tog sig vidare till kvartsfinalen på fulltid - det gjorde inte England. Något som kan visa sig bli avgörande, enligt statistiken.

ANNONS

Det blev en jämn match mot Schweiz när Sverige tog sig vidare till kvartsfinal. Dock krävdes det varken förlängning eller straffar för att säkra avancemanget - något som kan visa sig vara en blågul fördel.

Sveriges kvartsfinalmotståndare avgjordes några timmar efter segern mot Schweiz. Då var det England och Colombia som gjorde upp om avancemanget och engelsmännen såg länge ut att gå segrande ut ur matchen. Men en sen kvittering av Colombias Yerry Mina tvingade fram en förlängning som blev mållös och till slut avgjordes allt på straffar.

Hjälte blev Englands Eric Dier.

Men enligt statistiken så kan den sena kvitteringen vara förödande för England.

ANNONS

Få lag går vidare

Det är nämligen så att sedan 1998 är det endast två lag, av totalt fjorton, i VM-sammanhang som tagit sig vidare från nästa runda när föregående runda avgjorts på straffar.

Senast ett lag tog sig vidare ytterligare ett steg efter straffavgörande i VM var när Brasilien, efter 1-1 i fulltid, slog Chile på straffar i åttondelsfinalen 2014. Rundan senare slog man Colombia med 2-1 men åkte som bekant ut i semifinalen mot Tyskland med 7-1.

Innan dess var senaste gången under Frankrikes hemma-VM 1998. Då slog värdnationen Italien på straffar och gick sedan hela vägen till ett VM-guld.

2018 kommer ytterligare ett tredje landslag komma med i statistiken. Både Kroatien och Ryssland tog sig vidare till kvartsfinal, där de nu möts på lördag, efter ett straffavgörande.

ANNONS