Stora omställningen bakom Emilia Bengtssons prisade år

Emilia Bengtsson är Årets kvinnliga idrottare i Trollhättan – efter en tid som kanske varit den mest utmanande i hennes karriär. Nu berättar fotbollstalangen om sin tuffa start i damallsvenskan, tvivlen på sitt vägval och drömmen om att bli proffs.
– Man har missat ganska mycket, men i slutändan är det ändå värt det, säger Emilia Bengtsson.

ANNONS

”I Emilia får vi in en av Sveriges mest intressanta spelare. Hon har varit bofast i F03-landslaget länge och är en mittfältare som behärskar flertalet positioner. Vi har haft bra koll på henne".

Så sa Brommapojkarnas sportchef på damsidan, Staffan Jacobsson, när det stod klart att den nyblivna damallsvenska klubben värvat då 18-årige Emilia Bengtsson i december 2021.

Den tidigare TFK- och Skoftebyspelaren hade imponerat tillräckligt i elitettan och landslagströjan för att redan som tonåring få chansen i den svenska högstaserien.

Men att ta det steget skulle inte gå smärtfritt.

– Ibland kände jag att jag kanske gjorde det för tidigt, säger hon.

ANNONS

***

Emilia Bengtsson slår sig ned vid möblerna till den inglasade altanen i huset hemma i Strömslund. Hon säger fortfarande att hon åker hem när hon kommer hit, men säger också att hon ska åka hem när det bär av till Stockholm igen.

Den här gången är hon bara på en blixtvisit hos föräldrarna Fredrik och Charlotte innan det är dags att återgå till vardagen med BP igen.

En ny säsong i damallsvenskan väntar – och Emilia Bengtsson tar sig an den med ett stort driv att ta nästa steg.

– Jag hoppas att få ännu mer speltid, mer starter och bli mer etablerad. Jag vill kunna hjälpa laget mer än jag tycker att jag gjorde den här säsongen och där hoppas vi ju på att klara oss kvar utan kval och kunna etablera oss i allsvenskan, säger Emilia Bengtsson.

Hennes debutår på den högsta nivån blev nämligen en av karriärens största utmaningar.

Efter en bra försäsong med stort förtroende kände hon sig redo att ta sig an den nivåökning som damallsvenskan innebär, men strax före första matchen hände det som inte fick hända.

Emilia Bengtsson blev knäskadad.

– Det var precis innan seriepremiären och jag blev sedan borta de första sex-sju omgångarna. Då var det ganska tufft att komma tillbaka när många redan fått visa upp sig och att då försöka ta en plats igen. Det blev ganska mycket bänksittande, vilket också var helt nytt för mig, säger Emilia Bengtsson.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Det kändes som att jag hade en bra position inför premiären, men sedan kom skadan och då fick de andra spelarna chansen i serien. Vi fick en bra start och då fattar man att de fick förtroendet, det var tufft att komma tillbaka, säger Bengtsson.

Att under den här perioden också ha flyttat hemifrån, inte ha tryggheten från familj och vänner på samma sätt och dessutom sköta sista gymnasietiden på distans gjorde inte situationen enklare.

– Det var mycket som gick runt i huvudet. Jag pratade väldigt mycket med mamma och pappa här hemma och de kom och hälsade på jätteofta så det var skönt. Omställningen har varit ganska stor. Jag har inte jobbat någonting utan det har mest varit de i laget som man umgåtts med jämfört med hemma där man har massa kompisar och familj och sånt. Det blev mycket fokus på fotbollen och det är ganska svårt att släppa det. Det har varit en stor omställning. Det har nog varit det största tror jag, säger Bengtsson.

Efter skadeperioden och en del bänksittande började Emilia Bengtsson jobba sig till speltid igen. Hon användes mer och mer i det BP som till slut fick kvala för fortsatt spel i damallsvenskan, vilket man också löste efter dubbelmötet med IK Uppsala Fotboll. Den sista och avgörande matchen på Grimsta slutade 3–1 där Bengtsson byttes in till sista kvarten.

ANNONS

– Man vill ju alltid starta, men jag spelade ändå en hel del till slut. Jag fick ganska mycket speltid för att vara första året i allsvenskan och när man ser på det nu efteråt så känns det bättre, säger Bengtsson som fick med sig en hel del av året som passerat.

Inte minst att ställas mot några av landets absolut bästa.

– Det är jättemånga stjärnor i allsvenskan. Tempot och fysiken är högre och bara en sådan sak som att man ena dagen möter Caroline Seger och nästa gång möter Nilla Fischer. Det är ett stort steg att ta, men det är lärorikt att ta det.

Under den tuffa perioden i början, fanns det stunder när du kände att du tagit steget upp för tidigt och skulle väntat något år?

– Jo, det fanns det. Speciellt när skolan var på distans, vi skulle ta studenten och det hände en massa här hemma. Då kände man att man missade ganska mycket, men i slutändan är det värt det. Ibland kände jag att det kanske var för tidigt, men det känns bra nu i efterhand, säger Emilia Bengtsson.

***

Det var i elitettan med Lidköpings FK som Emilia Bengtsson spelade när hon värvades till Brommapojkarna. Där var hon bland annat lagkamrat med Ida Pettersson. De pendlade tillsammans till och från träningarna och den drygt sex år äldre Pettersson blev en betydande person för henne.

ANNONS

Ida Pettersson har därefter lämnat LFK även hon och återvänt till Trollhättan som den stora stjärnvärvningen i FC Trollhättans nya damsatsning.

En satsning som Emilia Bengtsson är glad över att se.

– Det är jättebra tycker jag. Det känns som att Trollhättan är en plats som borde varit i elitserierna på damsidan för längesen. Jag tror det är ett jättebra steg och jag tror verkligen att Trollhättan är en bra plats för det här, så jag tror det blir bra, säger Emilia Bengtsson.

När Emilia Bengtsson själv bestämde sig för att se hur långt hon kunde ta sin fotbollskarriär fanns det ingen annan väg än att ta sig i från sin hemstad.

– När jag spelade i Skoftebyn visste jag att om jag vill någonstans måste jag utanför Trollhättan. Det var tråkigt att det inte fanns något lag om man verkligen ville satsa, säger 19-åringen.

Hur långt ”Årets kvinnliga idrottare i Trollhättan” kommer att ta sin fotbollskarriär återstår att se, men det saknas varken ambitioner eller förutsättningar för att Emilia Bengtsson går en väldigt ljus framtid tillmötes.

– Först och främst kanske jag vill till något topplag i allsvenskan, men sedan är det att spela utomlands som är drömmen. Ligorna som till exempel i England utvecklas enormt mycket och börjar verkligen gå i från Sverige. Både pengamässigt och med allt runt omkring, det vore en jättestor dröm att få spela där. Nu är jag med i den utvecklingen som damfotbollen gör och det känns jättekul. Det är jättekul att det blir mer publik och att större arenor kan säljas ut. Man tänker att man vill stå där en dag, säger Bengtsson.

ANNONS

Emilia Bengtsson

Ålder: 19 år.

Från: Sollebrunn.

Klubb: Brommapojkarna.

Tidigare klubbar: Sollebrunns AIK, Trollhättans FK, Skoftebyns IF, Lidköpings FK.

Favoritspelare: ”Christian Eriksen när han spelade i Tottenham och sedan gillar jag Kevin de Bruyne väldigt mycket”.

Aktuell med: Har som 19-åring slagit sig in i damallsvenskan, varit en given spelare i F03-landslaget och nu utsetts till Årets kvinnliga idrottare i Trollhättan.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS