Frölundas Patrik Carlsson (72) jublar efter 4-0 under lördagens match mellan Frölunda och HV71 i Scandinavium.
Frölundas Patrik Carlsson (72) jublar efter 4-0 under lördagens match mellan Frölunda och HV71 i Scandinavium.

Frölunda tog revansch i derbyreturen

Revansch smakar bäst serverad direkt. 17 timmar efter förlusten i Jönköping studsade Frölunda tillbaka och trycker tillbaka HV71 med 6–1 i SHL-ishockeyn. Det var utvisningarna som fällde smålänningarna.

ANNONS
|

Det var ett sargat Frölunda som kom till spel inför 12044 åskådare i Scandinavium. Efter fredagskvällens stjärnsmäll i Jönköping (1–6) var det revansch som lyste i blicken på göteborgarna. Och det var utvisningarna som fällde avgörandet.

- Skillnaden ligger i specialteams. Vi släpper in tre mål i boxplay och ett i powerplay, säger HV71:s tränare Stephan Lundh med en suck.

ANNONS

Matchen startade i ett rasande tempo. Många höll andan när Frölundas Simon Hjalmarsson däckades av en armbåge och blev liggande på isen i slutet av perioden. Blodet forsade ur näsan och han fick ledas av isen. Men efter matchen vill han tona ner händelsen.

- Armbågen kommer upp när han ska skjuta iväg pucken. Lite oturligt är det. Kanske borde han haft kontroll över sina kroppsdelar, det är något som domarna får bedöma, säger Hjalmarsson och vill hellre tala om inledningen av andra perioden.

För då var det proppen ur. Simon Hjalmarsson, tillbaka på sidan, gjorde 2–0 i numerärt överläge efter knappt en minut. Efter en ny utvisning kunde Patrik Carlsson utöka till 3–0 i den tredje minuten.

Numerärt underläge

När Patrik Carlsson sedan satte sitt andra mål för dagen, 4–0 i numerärt underläge, i mitten på perioden var dramat över.

- Andra perioden är jag väldigt nöjd med. Massor av fysiskt spel. Frölunda behöver det typen av matchbild, lite mer slutspelsaktigt, för att komma igång och för att hitta den här skärpan, säger tränare Roger Rönnberg.

ANNONS

Slutresultatet, 6–1, fastställdes i sista minuten av Rhett Rakhshani, också det i numerärt överläge. Revanschen var fullbordad.

- Det är så lite som skiljer mellan alla lag i SHL. Har man inte den sista koncentrationen att sätta pass på bladet, att gå hela vägen ut i närkampen, så blir det lätt att några situationer tippar över till andra laget, säger Rönnberg.

Kan bli förstemålvakt

Frölundas Johan Mattson var tillbaka i målet. Han har nu stått åtta av de elva senaste matcherna och blev dessutom inbytt i matchen mot HV71 i Jönköping.

- Självklart har jag som mål att bli förstemålvakt under slutspelet. Både jag och JG (Johan Gustafsson) krigar på träningar och matcher så får vi se hur tränarna väljer. Det gäller att visa upp sig och visa vad man kan, säger Mattsson.

- Vi vill ha båda målvakterna i form inför slutspelet, säger Rönnberg salomoniskt.

ANNONS

Segern är Frölundas åttonde på tio matcher och den gör att Frölunda nu knappast kommer att tappa sin tredjeplats i tabellen. För HV71 ser det mörkare ut. Efter förlusten ligger de kvar på åttondelsfinalplats och riskerar att få möta något av de två topplagen om de tar sig vidare till kvartsfinalspel.

TT

Fakta: Frölunda mot HV71 under säsongen

20 okt 2018: Frölunda–HV71 4–1

2 feb 2019: HV71–Frölunda 5–3

9 mars: HV71–Frölunda 6–1

10 mars: Frölunda–HV71 6–1

ANNONS