Ingen höjdarkväll för Armand Duplantis.
Ingen höjdarkväll för Armand Duplantis.

Fyran Duplantis likgiltig: "Var överallt"

Att hoppa av college gav ingen omedelbar positiv effekt för Armand Duplantis. I sin första tävling som professionell idrottsman slutade 19-åringen fyra i Diamond League-tävlingen i Oslo.

ANNONS
|

Han har skämt bort oss rejält med enastående prestationer det senaste året.

Just därför kanske det var en besvikelse för publiken i Oslo när Europamästaren Armand Duplantis inte flög högre än 5,81 meter och blev fyra i stavhoppstävlingen vid Diamond League-galan Bislett Games.

- Jag kände mig lite likgiltig. Jag hade några bra och några sämre hopp. Jag hittade aldrig rytmen eller tekniken. Det kändes som om jag var överallt, säger 19-åringen till SVT.

ANNONS

Hoppade av college

Ett par dagar tidigare hade det svenskamerikanska underbarnet på Instagram avslöjat att han hoppar av studierna på Louisiana State University för att ägna sin tid hundraprocentigt åt friidrottskarriären. Något som innebär att han nu är fri att teckna sponsoravtal och ta emot prispengar, vilket han inte fick som amatör.

Men någon drömstart som proffs blev det alltså inte.

Duplantis, som innehar världsårsbästat med höjden 6,00, fick inget flyt att tala om i sin hoppning. Han stod för en rivning vardera redan på de inledande höjderna 5,61 och 5,71 innan han klarade 5,81 i sista försöket.

"Vill vinna"

"Mondo", som han kallas, ser dock positivt på kommande tävlingar.

- Jag befinner mig på ett bättre plan än förra säsongen. Jag är snabbare och jag vill inte tala om höjder. Nu vill jag vinna ett par tävlingar.

Om formen inte var på topp för Duplantis var det raka motsatsen för hans konkurrenter. Sex av åtta stavhoppare presterade nämligen säsongsbästa och en av dem var vinnaren Sam Kendricks.

Amerikanen, vars personliga rekord är sex meter blankt, vann på höjden 5,91.

ANNONS
TT

ANNONS