Högerbacken Hanna Glas och förbundskapten Peter Gerhardsson ser fram emot VM-kvartsfinalen mot Tyskland.
Högerbacken Hanna Glas och förbundskapten Peter Gerhardsson ser fram emot VM-kvartsfinalen mot Tyskland.

Gerhardsson: "Nollan hade inte funnits om..."

Tyskland är det enda laget i fotbolls-VM som ännu inte släppt in något mål. Men Peter Gerhardsson tycker att siffran är missvisande.

ANNONS
|

360 spelminuter, plus tillägg. Så länge har Tyskland hittills hållit nollan i mästerskapet i Frankrike. Men stornationen, rankad tvåa i världen, har ännu inte ställts mot något av de tolv högst rankade lagen. I lördagens kvartsfinal väntar världsnian Sverige – som tror sig ha det som krävs för att spräcka nollan.

- Det kommer bli tufft att få hål på dem, men ibland räcker det med att vinna med 1–0, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

ANNONS

Kina har varit närmast att göra mål på det tyska försvaret med Wolfsburgsmålvakten Almuth Schult som sista utpost. Kinesiskorna sköt i stolpen och missade öppet mål i VM-premiärmatchen för tre veckor sedan som Tyskland vann med 1–0. Dessutom missade Spanien och Sydafrika frilägen i gruppspelsmatcherna som slutade 1–0 och 4–0 till Tyskland.

- De är skickliga på många saker, men den där nollan hade nog inte funnits om de andra lagen hade varit skickligare i de faserna. Det är inte så att Tyskland inte har släppt till några målchanser, det har de faktiskt gjort. Men motståndarna har inte lyckats, säger Gerhardsson.

Värmerekord

Vid lunchtid på fredagen hade Sverige sin sista träning inför stormötet på Roazhon Park i Rennes, i nordvästra Frankrike. Samtliga 23 spelare i truppen gick för fullt. Gerhardsson höll på eftermiddagen presskonferens på matcharenan, tillsammans med högerbacken Hanna Glas.

- Alla är skadefria, vi har haft bra träningar och bra förberedelser, säger Glas.

ANNONS

Ända sedan midsommarhelgen har den stigande värmeböljan i Europa varit en snackis. På fredagen uppmättes den högsta temperaturen någonsin i Frankrike, 44,3 grader i Carpentras i de sydöstra delarna av landet.

Sverige har den senaste veckan hanterat den tryckande, kvava värmen med noggranna vätskekontroller.

- Det kommer visa sig i morgon hur vi klarar av det, säger Gerhardsson.

Olika matchplaner

Tyskland tog sig till kvartsfinal via klara 3–0 mot Nigeria i åttondelen. Sverige genom 1–0 mot Kanada, efter att ha ryckt upp sig ordentligt i andra halvlek. Gerhardsson vill att hans spelare undviker slarv och egna bolltapp mot Tyskland – vilket ibland var fallet mot Kanada.

- Jag tror att det är farligare på så sätt att Tyskland är mycket mer direkt. De har mycket mer snabbhet framför allt kring kontringsspelet. Det hoppas jag att vi kan undvika.

ANNONS

Gerhardsson har flera planer för hur den heta kvarten, som väntas spelas i 32 grader, kan komma att utveckla sig. Om Sverige hamnar i underläge, överläge eller om det blir förlängning och eventuellt straffläggning.

- Man måste ha lite olika matchplaner beroende på var matchen tar vägen, säger han.

Rennes, TT:s utsända

ANNONS