Julia Zigiotti Olme och Kosovare Asllani mot Samantha Mewis under torsdagens match mellan Sverige och USA i fotbolls-VM.
Julia Zigiotti Olme och Kosovare Asllani mot Samantha Mewis under torsdagens match mellan Sverige och USA i fotbolls-VM.

Gerhardssons taktikdrag: "Ser bara fördelar"

Peter Gerhardsson är inte en dåre, säger de svenska spelarna. Draget att vila halva startelvan mot USA kan snarare ha varit briljant inför åttondelsfinalen mot Kanada i fotbolls-VM.

ANNONS
|

Hela journalistkåren såg ut som fågelholkar när Sveriges startelva till gruppfinalen mot USA släpptes. Att det blev förlust, 0–2, var ingen stor överraskning med tanke på att förbundskapten Peter Gerhardsson oväntat nog satte många givna startspelare på bänken, och kastade in flera oprövade kort och mästerskapsdebutanter i hetluften.

Det var helt rätt gjort, med tanke på att Sverige redan var klart för åttondelsfinal, och eftersom den spelas redan på måndag, säger de svenska spelarna. Då möter Sverige ett Kanada som har matchat närapå samma lag i hela gruppspelet.

- Jag tycker att det var bra, att prioritera lite piggare ben inför nästa match. Och om man tittar på Kanadas startelva så har de startat med i stort sett samma spelare i alla tre matcherna, tror jag. Så det kan kanske vara en fördel. Återhämtning blir det allra viktigaste nu, säger Hedvig Lindahl.

ANNONS

"Det är modigt"

Spelarna tycker inte bara att det var rätt. De säger att det visar på självförtroende att Gerhardsson vågar ställa över flera nyckelspelare i en VM-match på det sättet.

- Det är bra att vi kan gå runt på många spelare, det tyder på att vi har en stark trupp. Jag tycker att det var ett bra drag. Vi ser flera som mästerskapsdebuterar och att de kan hålla en hög nivå och göra det bra. Jag tycker att det var väldigt modigt, säger Fridolina Rolfö och får medhåll av Kosovare Asllani.

- Det är klart att det är modigt. Det är också en skitbra erfarenhet för de unga, att få speltid mot det här laget (USA), det finns inget bättre än att få möta sådant här motstånd. Det är de här matcherna man vill spela, säger Kosovare Asllani.

ANNONS

En nackdel skulle kunna vara att spelare som Magdalena Eriksson, Nilla Fischer och Elin Rubensson hittills bara har spelat mot svagare motstånd som Thailand och Chile i VM. Det håller inte Asllani med om.

- Nej, herregud, de är erfarna och har spelat stormatcher förut.

- Vi var redan vidare och nu möter vi Kanada och har spelare med fräscha ben till på måndag. Jag ser bara fördelar med det.

Saknade hänsynslöshet

Det är sällan man får en möjlighet lik den Sverige fick, att kunna byta ut flera spelare i en vanligtvis så viktig match som mot USA. Det var klokt att utnyttja det läget, säger Hedvig Lindahl.

- Vi fick oss en liten läxa i vår lilla träningsmatch, vilket är lite sjukt att vi fick en sådan situation, säger Lindahl.

ANNONS

- Vi ville vinna, men det som vi kanske saknade, den här riktiga hänsynslösheten i försvarsspelet och också när vi attackerar, det måste vi ha i nästa match. Som Seger uttryckte det häromdagen: ”man får förlora en tandjävel när man ska in och göra mål”. Och nu ska vi göra mål. Det var okej att missa de grejerna den här gången. Det är det inte på måndag.

Le Havre, TT:s utsända

ANNONS