Henrik Stenson. Arkivbild.
Henrik Stenson. Arkivbild. Bild: Reagan Renfroe/AP/TT

Golftourerna går samman: "Historisk dag"

LIV-touren, PGA-touren och Europatouren i golf går samman. Överenskommelsen innebär ett samarbete mellan tourerna kommersiellt och rättighetsmässigt. "Efter två år av störningar och distraktion har den här historiska dagen kommit", säger PGA-tourens kommissionär Jay Monahan.

ANNONS

Den statliga investeringsfonden i Saudiarabien, Pif, går in med ekonomiskt kapital för att säkerställa proffsgolfens tillväxt och framgång.

"Efter två år av störningar och distraktion har den här historiska dagen kommit för spelet som vi alla känner och älskar", säger PGA-tourens kommissionär Jay Monahan i ett uttalande.

"Glada att gå vidare"

I fjol startade den saudistödda LIV-touren som knöt till sig ett antal stora stjärnor genom enorma pengar, både för att gå med i touren och i prispengar. PGA-touren och Europatouren svarade genom att stänga ute LIV-spelarna från spel på tourerna och LIV-tourspelarna fick inte vara med världsrankningen.

Det fick till följd att ett antal spelare gick till domstol och stämde tourerna.

ANNONS

"Vi är glada att kunna gå vidare, tillsammans med LIV och Pifs världsklassinvesteringar och jag applåderar Pif-direktören Yasir Al-Rumayyan för hans vision och synsätt gällande samarbete- och framåtdriv som inte bara innebär en lösning på konflikten utan också ett engagemang för att ta golfen till nya höjder", säger Monahan.

Stenson bötfälldes

Enligt överenskommelsen ska sammanslutningen hantera alla golfrelaterade kommersiella delar, affärer och investeringar.

Inledningsvis har Pif exklusivitet som investerare, tillsammans med de tre golftourerna. Den nya organisationen ska arbeta för att spelarna ska kunna få spela på vilka tourer de vill, redan i år.

"Det här är en betydelsefull dag. Tillsammans blir vi starkare än nånsin", säger Keith Pelley, vd för DP World Tour, som Europatouren numera heter.

Den svenske golfstjärnan Henrik Stenson gick med i LIV-touren i fjol och fråntogs därmed kaptenskapet för Ryder Cup. Så sent som för några veckor sedan bötfällde Europatouren de spelare som också var med på LIV-touren. De flesta av dem, däribland Stenson, svarade med att gå ur Europatouren.

Stenson kommenterar beskedet i ett sms till Svensk Golf, efter att ha flugit till Köpenhamn:

"Är på Backen i Köpenhamn och såg precis nyheten. Vi har inte hunnit sätta oss in i vad allt det här betyder", skriver Stenson.

ANNONS

Det är oklart om överenskommelsen kan komma att innebära att Europas och USA:s kaptener för årets Ryder Cup kan ta ut vilka spelare de vill till höstens tävling.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS