Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Björn Goop. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT
Björn Goop. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Goop skrällde – som både kusk och tränare

Björn Goop spelade som så många gånger förr huvudrollen när V75 avgjordes på hemmabanan Färjestad. Men det var i en något annorlunda roll eftersom Goop skrällde både som kusk och tränare.
I V75-3 vann Goop överraskande med Smedvikens Cruiser, som tränas av Veijo Heiskanen. I skrällde Jorma Kontio med Ragazzo da Sopra, som tränas av Goop.

Smevikens Cruiser körde Goop för kompisen och kollegan Veijo Heiskanen. Finländaren bröt höften för ett par månader sedan när han ramlade av träningsvagnen. Natten mot torsdagen var Heiskanen med om en älgolycka på väg hem från tävlingar på Solvalla.

– Jag är glad att vi och hästarna lever. Det var väldigt otäckt och jag hann tänka att nu var det kört. Men på något sätt klarade vi oss helskinnade, jag och personalen. Det känns mentalt men det går över och en sån här seger känns ju väldigt bra, sade Heiskanen.

Björn Goop satt i andraspår, lite längre bak i fältet, med Smevikens Cruiser.

– Veijo sa åt mig att hästen var i bra form och han förbjöd mig att köra på innerspår. Han hade rätt och hästen var jättebra, säger Goop.

Vann säkert

Goop lyckades hitta ner i rygg på ledande favoriten Partizan Face på sista långsidan. Inne på upploppet var Smevikens Cruiser starkast och vann säkert.

Goop och Heiskanen ägde topphästen Conny Nobell tillsammans i mitten av 2000-talet. Han vann både Kriteriet, Derbyt och Elitloppet och sprang in närmare 14 miljoner kronor.

Ragazzo da Sopra gjorde första starten i Gulddivisionen och det blev vinst direkt.

Goop körde själv familjens Reckless medan Jorma Kontio satt i sulkyn bakom vinnaren. Kontio fick ett lyckat körtips av skötaren Anton Sverre inför loppet.

– Jag sa åt Jorma att öppna snabbt till ledningen och sedan släppa spets. Det blev ju exakt så men det var väldigt oväntat. Hästen hade inte den optimala tävlingsutrustningen som han brukar men vann ändå. Jätteroligt att vinna på hemmaplan, sade Sverre.

Favoriten tröttnade

Ragazzo da Sopra fick hela 200 000 kronor för segern på finfina tiden 1.11,3. Han passerade därmed två miljoner kronor intjänat. En härlig kämpe som varit bland de tre i 30 av 56 starter.

Favoriten Perfect Spirit, körd av Örjan Kihlström, låg på alldeles för hårt utvändigt om ledande Heart of Steel och tröttnade.

Tävlingsdagen i Karlstad gick under namnet Unionstravet, en kamp mellan Sverige och Norge. Sverige vann matchen mot Norge med 5–2.

I Unionskampen blev det dock full pott för Norge genom nya kallblodskungen Odd Herakles. Han fick hårt tryck i ledningen av landslagskollegan Roli Eld under slutvarvet men svarade säkert och vann på mycket starka 1.20,3/2 140 m auto.

Stig Lidnmark/TT