Göteborgsvarvet ersätter pappersmuggar – med bollar

25 000 pappersmuggar ska ersättas under Göteborgsvarvet.
Om en löpare behöver vätska, ja då kommer hen att få en boll att stoppa i munnen.
– Vi är väldigt spända över detta, säger Linn Färjhage, ansvarig för Hållbarhet på Göteborgsvarvet.

ANNONS
|

Under Göteborgsvarvet har det tidigare funnits flera stationer där löpare, i steget, kan få en mugg med vatten sträckt till sig. Så kommer det inte vara för exakt alla i år.

I år ska Varvet dra igång ett pilotprojekt där man ska ersätta 25 000 pappersmuggar. Anledningen till detta är att arrangören vill öka loppets hållbarhet och helt enkelt skydda miljön.

Så vad händer då när löpare kommer fram till en av stationerna, trånar efter vätska och pappersmuggarna är borttagna? Hen kommer då få en boll att stoppa i munnen.

Bollen, som kallas för Oohoo, är en så kallad ”vätskeboll” där själva skalet är gjort av sjögräs. Innehållet kan vara vanligt vatten, men under Göteborgsvarvet kommer det att vara sportdryck inuti bollarna.

ANNONS

”Den är väldigt enkel att konsumera – ta en, stoppa den i munnen och njut av en snabb vätskekick”, skriver man i pressmeddelandet.

Vidare berättar Göteborgsvarvet att en boll bryts ner under fyra till sex veckor, utan att lämna kvar mikroplaster i miljön.

Vätskebollarna är gjorda av sjögräs och görs av företaget Not­pla.
Vätskebollarna är gjorda av sjögräs och görs av företaget Not­pla. Bild: Notpla

Göteborgsvarvet om satsningen: Väldigt spända

Bollarna görs av det brittiska företaget Not­pla och enligt Göteborgsvarvet har dessa vätskebollar bland annat ersatt 36 000 plastflaskor under London Marathon.

– Vår vision om att vara världsledande i hållbarhet inom motionslopp i vår storlek och genre innebär att vi behöver vara kreativa och arbeta proaktivt för att hitta nya möjligheter, säger Linn Färjhage, ansvarig för Hållbarhet på Göteborgsvarvet i pressmeddelandet.

Linn Färjhage ser bollarna som ett stort steg mot att minska klimatavtrycket.

– Vi är väldigt spända över detta samarbete och om resultatet visar sig vara lika positivt som vi hoppas på, kan Ooho definitivt bli en del av lösningen och leda vägen mot en framtid där vi minimerar vårt avfall när det gäller engångsartiklar.

ANNONS