Vinnare
Vinnare Bild: Per Wahlberg

Shadrack Kimining vann Göteborgsvarvet

Shadrack Kimining hade aldrig hört talas om Göteborgsvarvet innan i år. Men när han sprang i mål som etta på tiden 1.01.31 var det kärlek vid första ögonkastet.
– Jag vill gärna komma nästa år igen, säger han.

ANNONS

En grupp på fyra löpare visade tidigt att formen var lite bättre än övriga i startfältet. Richard Mengich, Leonard Langat, Emmanuel Kipsang och Shadrack Kimining, alla kenyaner, var det som gjorde upp om tätplaceringarna i denna upplaga av Varvet.

På vägen tillbaka till fastlandet över Götaälvbron visade klungan att ingen var villig att sätta in en dödsstöt. Banrekordet visade sig, med en knapp fjärdedel kvar av loppet, stå kvar. Istället riktades fokus mot vinsten i sig.

Föll ner på knä som vinnare

Tätklungan splittrades en aning på vägen upp för Avenyn, där Kimining, Kipsang och Langat tog emot storpublikens jubel ett tiotal meter framför Richard Mengich.

ANNONS

Fyra hade blivit tre.

När Slottskogsvallen närmade sig blev de tre två. Även Langat fick ge sig för Kimining och Kipsangs snabbhet. På vägen mot spurten satte Shadrack Kimining in ett ryckförsök – men fick inte mer än fyra-fem meter ner till sin konkurrent. Men ytterligare ett ryck gav bättre resultat.

När Shadrack Kimining kom in i Slottsskogen och passerade 20 kilometer var avståndet ointagligt. En kilometer senare höjde han händerna inför publiken och föll ner på knä som vinnare efter att ha vunnit Göteborgsvarvet på tiden 1.01.31.

– Jag är nöjd. Det var ett bra lopp, säger Shadrack Kimining efter loppet.

Före årets lopp hade han inte hört talas om Göteborgsvarvet. Nu lär han aldrig glömma det.

– Det här är min första seger i ett stort lopp. Jag var inte säker på att jag skulle kunna vinna förrän vid 20 kilometer. Då visste jag, säger han.

En nöjd Kimining berättade sedan att han siktar på att komma tillbaka nästa år.

– Självklart. Jag vill försöka försvara titeln.

LÄS OCKSÅ: 16-åriga supertalangen överlägsen i Göteborgsvarvet

ANNONS