Andreas Granqvist under måndagens mixade zon på Friends arena.
Andreas Granqvist under måndagens mixade zon på Friends arena.

"Granen": "Då blir skadan inte långvarig"

Han mer eller mindre utesluter spel mot Malta och Spanien. Ändå var det självklart för Andreas Granqvist att ansluta till landslagets samling.

ANNONS
|

Andreas Granqvist har haft en skadetung avslutning på vårsäsongen i allsvenskan. På grund av magmuskel- och ljumskbesvär har det inte blivit något spel sedan Helsingborg mötte AIK den 15 maj och att han ska hinna bli spelklar till EM-kvalet mot Malta, på fredag, och Spanien, på måndag, ser han som osannolikt.

- Det är ett antal veckor som jag inte har spelat match fullt ut så att gå ut mot Spanien på bortaplan utan att ha haft en match i benen, det känns inte så bra kanske, säger 34-åringen som trots allt är uttagen i landslagstruppen.

ANNONS

TT: Hur är statusen i mage och ljumske för tillfället?

- Det går åt rätt håll. Dale (Reese, idrottsterapeut i landslaget) var nere och tittade på mig för en vecka sedan och den effekten vi har fått är väldigt positiv. Det var ungefär 15 procent bättre i dag än när han kände förra veckan. Nu kanske jag är 70-85-procentig och det kanske inte är tillräckligt bra för att spela. Jag hade kunnat göra det, men risken är att jag hade slagit upp det igen och kanske varit borta i två-tre månader i stället.

"Granen" avstod landslagets träning på Friends arena på måndagen och ägnade sig mest åt att jogga och köra individuella övningar.

- Vi kommer ha viktiga matcher med landslaget och HIF framöver också så jag vill vara hundraprocentig till dess.

TT: Hur viktigt är det att du ändå är på plats här på landslagssamlingen även om du är negativt inställd till spel?

ANNONS

- Det är jättekul att vara här. Alltid kul att vara här med spelarna och ledarna. Janne (Andersson, förbundskapten) ville ha hit mig och jag hade inget annat bättre för mig. Jag ville jättegärna vara här och ge det chansen. Nu kommer det bli svårt men jag kommer ändå vara kvar och se hur det går och sen stötta laget mot Malta.

TT: Finns det någon oro för att skadan kan bli långvarig?

- Det är det vi försöker ha med i beräkningen med läkarna här. Just nu, om jag gör bra saker, så kommer det inte bli långvarigt. Men skulle jag chansa så skulle det kunna innebära att jag är borta en mycket längre tid. Så det har jag med i beräkningen.

TT

Fakta: EM-kvaltruppen

Målvakter: Robin Olsen, Roma, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Karl-Johan Johnsson, Guingamp.

Försvarare: Niklas Hult, Aten, Mikael Lustig, Celtic, Andreas Granqvist, Helsingborg, Pontus Jansson, Leeds, Filip Helander, Bologna, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Emil Krafth, Amiens, Per Karlsson, AIK, Alexander Milosevic, Nottingham.

Mittfältare och anfallare: Sebastian Larsson, AIK, Gustav Svensson, Seattle, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Jakob Johansson, Rennes, Emil Forsberg, Leipzig, Jimmy Durmaz, Toulouse, Albin Ekdal, Sampdoria, Marcus Berg, Al Ain, Viktor Claesson, Krasnodar, Alexander Isak, Willem II, Sebastian Andersson, Union Berlin, Robin Quaison, Mainz, John Guidetti, Deportivo Alavés.

Fakta: Så avgörs EM-kvalet

Sverige spelar i grupp F, där även Norge, Rumänien, Spanien, Malta och Färöarna ingår. Ettan och tvåan i gruppen är klara för EM 2020, som avgörs i flera europeiska städer. Om Sverige misslyckas med att ta någon av de två topplaceringarna väntar ett playoff om en EM-plats, tack vare gruppsegern i Nations League.

Hela spelschemat för Sverige:

23 mars: Rumänien (hemma) 2–1.

26 mars: Norge (borta) 3–3.

7 juni: Malta (h).

10 juni: Spanien (b).

5 september: Färöarna (b).

8 september: Norge (h).

12 oktober: Malta (b).

15 oktober: Spanien (h).

15 november: Rumänien (b).

18 november: Färöarna (h).

EM-slutspelet 2020 spelas i tolv städer; Baku, München, London, Rom, S:t Petersburg, Amsterdam, Bilbao, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Dublin och Glasgow. Öppningsmatchen spelas på Olympiastadion i Rom och finalen avgörs på Wembley i London.

ANNONS