Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg under en pressträff på spelarhotellet i Kosice, Slovakien.
Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg under en pressträff på spelarhotellet i Kosice, Slovakien.

Grönborg om Finland: En lagmaskin

Ett av de enklaste lagen att scouta. Samtidigt tycker Tre Kronors förbundskapten att Finland blir ett tufft motstånd i kvartsfinalen i ishockey-VM.

ANNONS
|

Välorganiserat, tajt och spelar noga efter sin spelfilosofi. Dessutom kryddas Finlands lag med den 18-årige talangen Kaapo Kakko som kan göra det mesta på egen hand.

Det är detaljerna som gör att Rikard Grönborg tycker att torsdagskvällens kvartsfinal i Kosice kommer att bli tuff.

- De gör det väldigt bra. Sedan har de vissa spetsspelare, bland andra Kakko som många pratar om, som kan bryta mönstret. Men framför allt är det en lagmaskin, säger han.

ANNONS

Inga ordinarie i NHL

Finland inledde VM med att överraskande slå Kanada med 3–1 och följde upp det med en klar 4–2-seger mot hemmanationen Slovakien. Starten ledde till ett starkt gruppspel och att förbundskapten Jukka Jalonens lag slutade två poäng bakom gruppvinnaren Kanada.

Och det med en uppställning utan ordinarie NHL-spelare.

Det sistnämnda är dock inget som Grönborg bryr sig om.

- De har vunnit mot lag som bara består av NHL-spelare. Vi kommer att ställas mot ett väldigt bra lag; de är ikuggade, de har spelat ihop i två månader nu och det här en VM-final för dem på något sätt, säger han.

- Det kommer bli en hel del kamp där ute men samtidigt har vi en spets i vårt lag som kan göra det där lilla extra.

Grönborgs sista match?

Vid svensk seger i Steel Arena väntar en fortsättning på jakten efter Tre Kronors tredje raka guld.

ANNONS

Men om Sverige inte lyckas mot Finland lämnar Rikard Grönborg sin roll på Svenska ishockeyförbundet för att fortsätta sin tränarkarriär i schweiziska ZSC Lions.

- Vårt jobb är att förberedda spelarna så mycket som möjligt. Det är den processen jag lever i fram till att det är färdigspelat. Till dess lever jag fullt ut för att vara redo för dem, säger han.

Kosice, TT:s utsände

ANNONS