Tony Gustavsson tar från nyår över som förbundskapten för Australiens damlandslag. Arkivbild.
Tony Gustavsson tar från nyår över som förbundskapten för Australiens damlandslag. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Gustavsson: "Jag är extremt stolt och glad"

Tony Gustavsson tar över som förbundskapten för Australiens fotbollsdamer från och med nästa år. Redan om en månad träffar han spelarna på ett planerat läger någonstans i Europa, men formellt börjar han jobba för "Matildas" efter nyår. Till dess jobbar han kvar i Hammarby.

ANNONS

Det australiska fotbollsförbundet presenterade Gustavsson vid en presskonferens. 47-åringens kontrakt sträcker sig över fyra år och tre stora mästerskap – OS i Tokyo 2021 och i Paris 2024 samt VM på hemmaplan och i Nya Zeeland 2023.

– Jag är extremt stolt och glad över att ha blivit utsedd till förbundskapten för "Matildas". Det känns som att mina 21 år som tränare gjort mig redo för det här. Det känns som att jag nått det ögonblick då det här är vad jag väntat på, säger Gustavsson, som på tisdagen besökte Australiens ambassad i London.

Möjlighet att bli ett världslag

"Matildas", som landslaget kallas, är rankat sjua i världen.

ANNONS

– Jag har alltid sagt att Matildas har potential att vara ett av de bästa lagen i världen och det är en av anledningarna till att jag ville ta det här jobbet. Jag har varit i hetluften många gånger och i miljöer som kräver framgång. Dessa erfarenheter kommer att vara bra att luta sig mot när vi gör detta tillsammans som ett lag med supportrarna, sponsorerna, spelarna och personalen, säger Gustavsson.

Hans breda och framgångsrika bakgrund lockade Australien. Gustavsson var som assisterande tränare bakom Jill Ellis med när USA tog två raka VM-guld på damsidan 2015 och 2019.

Tunga meriter

2012 assisterande han Pia Sundhage när USA vann OS-guldet i London. Han har också varit huvudtränare för Hammarby och Sundsvall i herrallsvenskan och ledde Tyresö till SM-guld och final i damernas Champions League 2014.

För en dryg månad sedan kontrakterades han av Hammarby och tog plats i ledarstaben runt herrlaget i allsvenskan, men erbjudandet att leda "Matildas" i OS till sommaren och mot VM på hemmaplan 2023 var för bra för att tacka nej till.

"Det här påverkar inte vad mitt primära fokus ligger på just nu, och det ligger på Hammarby och att avsluta den här hösten på allra bästa sätt. Jag kommer att fullfölja det avtal vi skrev och göra det med mitt fulla engagemang", säger han till Hammarbys webbplats.

ANNONS

Med sitt nya uppdrag breddar Gustavsson det svenska inflytandet i den internationella fotbollen på damsidan. Sedan tidigare är Pia Sundhage förbundskapten i Brasilien, Anna Signeul i Finland och Martin Sjögren i Norge.

Henrik Skiöld/TT

Marie Carlsson/TT

Fakta: Tony Gustavsson

Född: 14 augusti 1973 i Sundsvall.

Yrke: Fotbollstränare.

Gör just nu: Ingår i ledarstaben för Hammarbys herrlag i allsvenskan.

Gör snart: Leder Australiens landslag på damsidan.

Har gjort: Tränat klubblagen Degerfors, Hammarby, Kongsvinger och Gif Sundsvall (herrar) samt Tyresö (damer), varit assisterande åt Pia Sundhage och Jill Ellis i USA:s landslag (damer).

Främsta meriter: OS-guld 2012, VM-guld 2015 och 2019.

Aktuell: Presenterades på tisdagen som Australiens förbundskapten de kommande fyra åren. Han tillträder tjänsten från och med nästa år.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS