Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. Bild: Hassan Ammar/AP/TT

Hamilton kritiserar Saudiarabien: "Skrämmande"

För första gången någonsin stannar formel 1-cirkusen i Saudiarabien. Något den brittiske stjärnan Lewis Hamilton inte är bekväm med.

ANNONS

En av anledningarna är landets kriminalisering av homosexuella. I Saudiarabien kan en samkönad relation leda till fängelse eller piskning.

Den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton kallar lagarna för "skrämmande".

– Om jag känner mig bekväm här? Det skulle jag inte säga, säger han inför loppet i Jidda på söndag.

– Men det är inte mitt val. Vår sport har valt att vara här.

Inför GP-tävlingen i Saudiarabien har flera människorättsorganisationer, däribland Human Rights Watch (HRW), anklagat formel 1 för att bidra till att tvätta Saudiarabiens rykte.

"Den saudiska regeringen gör allt i sin makt för att begrava sina oerhörda brott mot de mänskliga rättigheterna under offentliga spektakel och idrottsevenemang", sade Michael Page, HRW:s biträdande ordförande i Mellanöstern, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hamilton anser att tävlingen är ett bra tillfälle att lyfta människorättsfrågorna i landet.

– Medan vi är här så är det viktigt att arbeta för att öka medvetenheten, säger han.

Den 36-årige britten bar en regnbågsfärgad hjälm i Qatar, där homosexualitet också är olagligt, förra månaden, och kommer att göra detsamma både i Saudiarabien och i säsongens sista tävling i Abu Dhabi nästa helg.

– Flera förändringar måste till och vår sport måste göra mer, säger han.

Även den tyske stjärnan Sebastian Vettel ska visa sitt stöd till hbtq-personer genom att bära regnbågsfärger på kläderna.

Det återstår två lopp av säsongen. Lewis Hamilton ligger tvåa i VM-sammanställningen, åtta poäng efter ledaren Max Verstappen.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS