Hanna Öbergs osannolika resa – efter oväntade draget

Hanna Öberg trodde aldrig att hon skulle stå på scen och posera i bikini. Men efter att ha börjat tävla i fitness inleddes den normbrytande resan till framgång och miljoner. I dag är hon en av Sveriges största träningsinfluencers.
– Varför är det bara män som ska få bygga muskler och forma sin kropp?

ANNONS

Det är inget nytt att kvinnor styrketränar, men att vara stark har länge förknippats med manlighet och gymmen har varit männens territorium. Kvinnor å sin sida har främst ägnat sig åt kondition och gruppträningspass.

De kvinnor som trots allt brutit mot normen och ändå styrketränat har inte sällan mötts av kommentarer.

– Förr fick jag väldigt mycket kommentarer i stil med ”träna inte så hårt för då kan du se ut som en man”, säger Hanna Öberg.

– Det är otroligt att folk säger så bara för att en kvinna har muskler, varför ska inte vi få ha muskler? Jag finner inte ens ord för det, jag tycker det är så trångsynt. Varför är det bara män som ska få bygga muskler och forma sin kropp?

ANNONS

Kvinnor bryter normer

Men saker och ting håller på att förändras. Kvinnor som styrketränar tar mer och mer plats och på sociala medier bryter de gamla normer tillsammans. Hanna Öberg har varit en del av träningsvärlden i närmare 15 år. I dag är hon en av Sveriges största träningsinfluencers med 2,1 miljoner följare på Instagram.

– Förr kändes det som att det var väldigt fyrkantigt inom fitnessvärlden, antingen hade du magrutor och var vältränad eller så hade du inte det. I dag har ordet ”stark” en mycket bredare betydelse än förr, det är väldigt fint att se. Nu måste man inte ha magrutor och synliga muskler för att räknas som stark, säger Öberg.

Att helt komma bort från kroppens utseende är dock inte lätt i en värld där kroppen hela tiden är i fokus.

För Hanna Öberg har det varit viktigt att se till att ha en sund inställning till träning och mat, men det har funnits perioder där det har varit svårare.

– Förr tränade jag sju dagar i veckan, vilket gav mig absolut ingenting. Jag hade en trött kropp som inte orkade återhämta sig. Det blev en negativ spiral och jag insåg till slut att det inte höll.

ANNONS

Öberg: Jag vill visa att jag misslyckas

Hanna Öberg bestämde sig för att tänka om. I dag tränar hon fyra dagar i veckan, vilar resten och är samtidigt noga med att påpeka hur viktig maten är för att bygga upp kroppen.

– Jag har aldrig mått bättre i min kropp än vad jag gör i dag.

Vad har du för mål med din träning?

– Det är att bli den bästa versionen av mig själv, en procent bättre varje dag. Även om jag känner mig otroligt omotiverad en vecka så går jag till gymmet för jag vet att jag mår bäst av det.

Men allt är inte så skimrande som det lätt kan göra gällande på sociala medier, det tycker Öberg är viktigt att visa. Precis som alla andra är hon omotiverad och misslyckas ibland.

– Jag delar jätteofta när jag inte lyckas lyfta en vikt eller när jag inte lyckas följa min träningsplan, det är jätteviktigt.

Är du alltid nöjd med dig själv när du tränat?

– Absolut inte. Jag kan vara nöjd med att jag gick till gymmet. Sen att jag kanske gör ett dåligt pass eller inte lyfter det jag hade tänkt är okej för vissa dagar är det bara så.

ANNONS

Gymmet öppnade en ny värld

Hanna Öbergs resa till träningsinfluenser började redan 2008. Innan dess var det fotboll som gällde men när hon klev in i gymmet öppnades en helt ny värld. Här kunde hon bestämma själv vad hon ville träna och hon märkte snabbt att hon gillade att utmana sig själv och sätta upp mål med träningen.

Hon tog inspiration av hur andra tränade men eftersom hon inte visste vad övningarna hette ritade hon streckgubbar i ett anteckningsblock som hon sedan hade med sig när hon tränade.

Det ena ledde till det andra och några år senare fann hon sig själv tävla i fitness.

– Jag trodde aldrig att det skulle hända att jag stod på en scen i bikini och poserade.

Men så blev det. 2012 bestämde hon sig för att göra en satsning och under två år tävlade hon. I samma veva tog hon sina första stapplande steg på sociala medier.

– Folk drog väldigt mycket slutsatser och hade väldigt förutfattade meningar om att jag bara åt sallad och torsk typ. Då märkte jag att det fanns en väldig stor okunskap och jag bestämde mig för att jag skulle visa vad jag faktiskt gjorde.

Det skulle dröja ända till 2018 innan Hanna vågade ta steget att satsa fullt ut på influenseryrket.

ANNONS

– Jag ringde mina föräldrar och sa att jag skulle sluta på mitt jobb och att jag skulle börja med sociala medier. De hade så många frågor. Vad är det här? Hur ska du få inkomst? Hur ska du lösa det här? Men de backade mig till hundra procent och utan deras stöd hade jag nog aldrig vågat testa.

Efter att beslutet var taget spenderade Hanna timmar och åter timmar i gymmet. Hon filmade, redigerade och lade ut klipp på sociala medier.

Det var framför allt en video som tog rejäl fart – en så kallad targetvideo där Hanna tydligt markerade ut specifika delar på kroppen och sen visade övningar som tränade just den delen. Så hade inte många innan henne arbetat tidigare.

– Där tog det verkligen fart. Jag växte typ 100 000 följare på en månad. Det gick jättefort och jag fattade ingenting.

Hanna Öberg Ownu och klädmärket Ownufit activewear

Förutom sociala medier där hon gör olika samarbeten med företag, driver Hanna Öberg en träningsapp och säljer egna träningskläder. Hennes företag har åtta anställda, inklusive henne själv, och förra året omsatte det drygt 23 miljoner kronor.

En riktig framgångssaga med andra ord, men trots att Öberg älskar sitt jobb har det sina nackdelar. Ibland kan det vara svårt att räcka till.

ANNONS

Hanna Öberg kan få flera hundra meddelanden på Instagram under en dag.

– Skriver en person till mig och delar sin livshistoria, vilket händer jätteofta, vill jag vara där. Då vill jag svara och verkligen se den personen. Men när det bara blir fler och fler är det svårt att hinna med. Då känner jag mig otillräcklig.

Då gäller det att sätta gränser och lyssna på sin kropp, annars kan det lätt bli för mycket. Därför försöker Hanna Öberg ha sina helger lediga till familjen och ibland tar hon en veckas paus från sociala medier för att ladda om.

Och så har hon gymmet.

– Gymmet för mig är min terapi. När jag får komma hit och bara stänga av. Gå in i min egen bubbla, lyssna på musik och bara köra – jag mår så bra av det.

Vad vill du förmedla med ditt konto?

– Positivitet runt träning och kost. Att det går att hitta en balans, det är inte omöjligt. Jag är inte unik, jag är fortfarande bara en tjej som tränar på gymmet. Mitt sätt är inte unikt, alla kan göra det jag gör. Man måste bara ha rätt mindset och disciplin, säger Hanna Öberg.

ANNONS

Hanna Öberg

Ålder: 34.

Bor: Kungsbacka.

Familj: Sambo och en son på tre år.

Gör: Träningsinfluencer med 2,1 miljoner följare på Instagram, driver träningsappen Ownu och klädmärket Ownufit activewear som säljer träningskläder.

Instagram: @hannaoeberg.

LÄS MER:Det här gäller på gymmet – fyra träningsprofiler svarar

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS