Pandemin har ställt till det både för idrotten och för Trollhättans idrottsgala. Två år i rad har galan tvingats ställa in, men det har inte stoppat juryn från att utse vinnare och hylla de som hyllas ska.
Men saknaden efter en stor gala har varit stor.
Därför kommer här en glädjande nyheten. Den 14 maj blir det återigen en idrottsgala på Folkets hus Kulturhuset.
– Det är fantastiskt roligt, och kul för föreningslivet och alla berörda att vi kan genomföra galan igen, säger Lassa Halma, ordförande för juryn.
Intensivt arbete har lett fram till resultatet
Idrottsgalans jurygrupp har under några månader jobbat intensivt med att ta fram årets finalister och det arbetet är nu klart. 23 finalister gör upp om segern i åtta olika kategorier.
Och totalt är 16 olika idrotter representerade.
– Det är förstås roligt att det finns 16 olika idrotter med bland finalisterna. Det visar på att det finns en mångfald i Trollhättans idrottsliv, att man är bred och har en stor dos av elittouch, säger Lasse Halma och fortsätter:
– Extra roligt i år är att vi har tre världsmästare bland finalisterna. Det kan framstå som svåra problem för juryn, men vi ser det snarare som angenäma problem. Det är fantastiskt att Trollhättan har fått fram tre världskändisar, det är inte många kommuner som lyckas med det under ett och samma år. Det kommer att sprida extra stjärnglans på galan.
Juryns hederspris delas ut för första gången
Dessutom kommer det nyinstiftade priset Juryns hederspris att delas ut för första gången.
– Vi har instiftat det här priset för att hedra och visa uppskattning för en person eller organisation som har gjort skillnad för idrotten i Trollhättan, säger Lasse Halma.
Vilka som står som vinnare på Trollhättans idrottsgala 2022 får vi veta på galan den 14 maj. Det kommer även gå att läsa på ttela.se under kvällens gång.
Bland årets prisutdelarna hittar vi bland annat diskuskastaren Vanessa Kamga, före detta stavhopparen Alhaji Jeng och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Juryn består av ordförande Lasse Halma, Sisu idrottsutbildarna, Robert Stenberg, Trollhättans stad, TTELA:s förre sportchef Toni Andersson, Håkan Engström, vd KB Älvhögsborg, Eva Sanz De Velasco, verksamhetsledare Friskis och Svettis Trollhättan, samt TTELA-sportens Adam Andersson och Johanna Josephsson.
Här är alla finalister från idrottsåret 2021
ÅRETS KVINNLIGA IDROTTARE
Elvira Tanderud, Ullevi FK
Motivering: Årets kvinnliga idrottare i Trollhättan 2020 fortsätter göra avtryck på löparbanorna. 17-åringen inledde mästerskapsåret med att bli femma på 200 meter i U20-EM i Tallinn och fortsatte, sin vana trogen, med att ta dubbla USM-guld på 100 och 200 meter, vilket innebar att hon nu står på åtta guld totalt. Hon följde sedan upp de titlarna med att ta guld på 200 och silver på 100 meter i senior-SM. Därtill blev Elvira fyra i Finnkampen på 200 meter.
Emilia Bengtsson, IF Brommapojkarna
Motivering: Emilia går från klarhet till klarhet på fotbollsplanen och blev uttagen i F18-truppen till EM-kvalet mot Norge, Island och Frankrike. Hon spelade två av tre matcher på mittfältet och Sverige kom tvåa efter Frankrike. Kvalinsatsen för Emilia & co innebar att Sverige kvalificerade sig för andra kvalomgången våren 2022. I mitten av december blev det klart att Emilia lämnar elitettan och LFK för allsvenskt spel i nykomlingen BP.
Marianne Ahlborg, Thunderstorm Boxing
Motivering: Marianne inledde sin proffskarriär i boxningsringen med seger i slutet av 2020 och har under 2021 fyllt på meritlistan med ytterligare fyra vinster. Hon har svarat för starka prestationer och visat ett stort driv i det hon gör. Dessutom arbetar Marianne aktivt vid sidan av ringen med att peppa och stötta barn och ungdomar att leva sin dröm, till mer rörelse och ett hälsosammare liv. Hon är en stor och sann förebild för många ungdomar.
ÅRETS MANLIGA IDROTTARE
Nils van der Poel, SK Trollhättan
Motivering: VM-guld på 5 000 meter, VM-guld på 10 000 meter, världsrekord på 5 000 meter, världsrekord på 10 000 meter, mottagare av Victoriastipendiet, tvåa i folkets omröstning till Jerringpriset med mera, med mera. Meritlistan för skrinnaren Nils van der Poel talar sitt tydliga språk - efter ett par års uppehåll slog han till med dunder och brak med en rad enastående prestationer som har gett eko i en hel idrottsvärld.
Kristian Karlsson, GV Hennebont
Motivering: Efter ett drygt decennium av spel på mycket hög nivå nådde Kristian äntligen en platå han aldrig tidigare varit på. Tillsammans med Mattias Falck rev han den kinesiska muren - det finns miljontals licensierade pingisspelare i Kina! - och servade hem den första blågula VM-triumfen i dubbel på 30 år. Kristian deltog därtill i lagtävlingen i OS, i lag och individuellt i EM, blev tysk liga- och cupmästare, champions league-vinnare och var vid årsskiftet rankad 28:a i världen.
Emil Johansson, slopestyle mountainbike
Motivering: Årets manlige idrottare i Trollhättan 2020, Emil Johansson, sopade banan med konkurrenterna och tog sporten till en helt ny nivå under 2021. Efter att ha vunnit säsongens sista världscuptävling på Nya Zeeland kunde Emil sammanfatta året med att ha blivit historisk som den förste någonsin att under en och samma säsong vinna världscupen totalt, VM och The Triple Crown.
ÅRETS PRESTATION
Kristian Karlsson, GV Hennebont
Motivering: Efter ett drygt decennium av spel på mycket hög nivå nådde Kristian äntligen en platå han aldrig tidigare varit på. Tillsammans med Mattias Falck rev han den kinesiska muren - det finns miljontals licensierade pingisspelare i Kina! - och servade hem den första blågula VM-triumfen i dubbel på 30 år, en prestation av rent makalösa mått. Kristian deltog därtill i lagtävlingen i OS, i lag och individuellt i EM, blev tysk liga- och cupmästare, champions league-vinnare och var vid årsskiftet rankad 28:a i världen.
Johan Dahlin, Malmö FF
Motivering: Efter att ha blivit svensk mästare fyra gånger med Malmö FF såg det mörkt för målvakten från Trollhättan i kampen om en femte titel. En axelskada satte stopp för spel under vårsäsongen, men Johan bet ihop och var tillbaka mellan stolparna efter EM-uppehållet. Han var i gammalt gott slag och kunde i slutet av säsongen jubla över ännu ett guld, det femte. Johan var också tongivande när MFF tog sig till gruppspelet i Champions League.
Malin Agervig Kristiansson, IFK Göteborg
Motivering: Första starten i ett junior-VM - och vilken succé det blev. Malin, orienteringstjejen från Trollhättan och fostrad i TSOK, kom till JVM i Turkiet med förhoppningar om en framskjuten placering, men att det skulle bli medalj av ädlaste valör hade hon mer drömt om än trott på. I sprinten var svenskan Hanna Lundmark stor favorit, men Malin, som tävlar för Danmark, visade direkt att hon tänkte fightas om guldet och vann efter en stenhård sekundstrid.
ÅRETS GENOMBROTT
Signe Karlsson, KFUM Trollhättan
Motivering: 16-åriga Signe gick under 2021 från att vara en vanlig handbollsspelare till att spela beachhandboll på landslagsnivå. Signe tog plats i det första svenska, och därmed historiska, U17-landslaget för tjejer. Under EM i Bulgarien fick hon sitt stora genombrott. Med sin spektakulära 360-graders snurr, som resulterade i hela 34 poäng, och sitt kloka försvarsspel fick Signe mycket speltid och ett stort förtroende från förbundskaptenerna.
Johan Holm, SMK Trollhättan
Motivering: Med pappa Christer i kartläsarstolen fick Johan under 2021 sitt stora genombrott bakom rallyratten. Trots en del tekniska problem under vägen lyckades SMK-duon köra hem silvermedaljen i tre olika mästerskapsserier - först i asfalts-SM, sedan i juniorklassen i “stora SM” och som avslutning i grus-SM. Målsättningen inför 2022 är att knipa det åtråvärda guldet i någon av disciplinerna.
Alexander Almqvist, IF Brommapojkarna
Motivering: Trollhättan BoIS-fostrade Alexander återvände 2021 till Trollhättan efter ett par säsonger i Uddevallafotbollen. Han tog snabbt en ordinarie plats som rese i FC Trollhättans mittförsvar och blev en av tränaren William Lundins allra viktigaste kuggar. Alexanders pondus och lugn, följsamhet och skarpa blick för spelet gjorde honom till en av söderettans mest eftertraktade spelare. I slutet av året skrev han treårskontrakt med superettanklubben BP.
ÅRETS LEDARE
Kevin Jansson, Trollhättans HC
Motivering: Kevin är uppvuxen med hockey, och lever med sporten ifråga. Efter avslutad aktiv karriär i Vänersborgs HC hamnade Kevin i grannklubben Trollhättans HC där han sedan dess verkat som ledare. Han har snabbt gjort sig populär och lägger ner all sin fritid på hockeyn i THC.
Kevin gör ett toppenjobb för att barn och ungdomar ska kunna utöva sin idrott med glädje och fin gemenskap.
Samiya Ismail, Trollhättans SS
Motivering: Började som ledare under projektet “Simkunnighet för alla i Trollhättan” under 2020. Från att vara helt ny i simidrotten och som ledare har hon tagit stora kliv. Samiya kommer till simhallen med ett leende på läpparna och sprider glädje i simskolan både till barnen och till övriga ledare. Hon är engagerad och peppar sina elever till fantastisk utveckling. Samiya har också varit med och drivit projekt för att locka nya medlemmar från södra delarna av staden.
Göran Eriksson, Strömkarlens karateklubb
Motivering: Göran började träna karate 1971 och 1982 grundade han Strömkarlens karateklubb. Han har drivit klubben sedan dess med ett kortare uppehåll då han bodde och arbetade i Kina. Med stort engagemang och hård träning inspirerar Göran varje gång han håller ett träningspass. Han är lojal, disciplinerad, driven och engagerad, en människa av en alldeles särskild sort. Utan Göran hade Strömkarlens karateklubb inte varit vad den är i dag.
ÅRETS ELDSJÄL
Jan Myrin, Korpen Trollhättan
Motivering: Jan har blivit en legend inom korpidrotten i Trollhättan. Inte så konstigt kanske efter 40 års idogt och framgångsrikt arbete i syfte att aktivera och inspirera människor i olika åldrar att röra på sig under lite mer lättsamma former. Under 2021 valde Jan att stiga av korptåget och bland det sista han gjorde var att rädda Korpen Trollhättan i ett utsatt ekonomiskt läge genom att sy ihop en ny, slagkraftig styrelse.
Sigge Röös, Trollhättans IF
Motivering: Sigge är en klassisk eldsjäl i sin förening. Det finns ingen som på ideell väg gör så mycket för TIF som han, och har gjort under lång tid. Sigge sladdar planen, tvättar kläder, kokar kaffe, hämtar/lämnar saker, riggar och förbereder för match. Listan kan göras mycket längre än så. Han brinner lika mycket för seniorfotboll som för att få det att fungera på ungdomssidan. Han är ovärderlig och guld värd för TIF.
Birgitta Östberg Olsson, NIF
Motivering: Birgitta flyttade till Trollhättan 1964 och blev snabbt en stor del av föreningen. Hon har gjort sig ett känt ansikte som konferencier under NIF:s klubbmästerskap och uppvisningar och varit ordförande i 29 år. Birgitta har fungerat som ledare i över 50 år och även varit engagerad i Gymnastikförbundet Västs verksamhet. Med ett stort hjärta, ett brinnande engagemang, sin sprudlande och kreativa personlighet är Birgitta föreningens förebild, inspiration, klippa och eldsjäl.
ÅRETS FÖRENING
Trollhättans Skateboardförening
Motivering: Till skillnad mot många andra idrotter har skateboard generellt vuxit konsekvent under pandemiåren. Det kan Trollhättans skateboardförening också skriva under på. Såväl de ideella krafterna som medlemsantalet fortsätter öka och uppgår nu till cirka 700. Klubbens verksamhet bygger mycket på spontanidrott och såväl pojkar som flickor är representerade på anläggningen vid Vårviks Gård och inomhusparken på Innovatum. Skateboard gjorde sin entré vid sommar-OS 2021 och tros ha spelat en stor roll för medlemsantalet.
Trollhättans simsällskap
Motivering: Föreningen växer så det knakar och påvisar en ökning med över 500 medlemmar på tre år. Tack vare hårt arbete med inkludering är det nu över 1600 medlemmar som varje år tar med sig en av livets viktigaste kunskaper, simkunnighet. Under de senaste åren har TSS verkat för att öka mångfalden inom simsporten. Föreningens inkluderingsarbete är en förebild inom Svenska simförbundet och nu även uppmärksammat av Riksidrottsförbundet.
SK Trollhättan
Motivering: Blev klubben på mångas läppar i och med Nils van der Poels fantastiska comeback efter ett längre uppehåll. SK Trollhättan har i årtionden fostrat framgångsrika skrinnare där förutom van der Poel även David Andersson medverkat i olympiska spel. Bakom den dubble VM-guldvinnaren finns nu ett par åkare som mycket väl kan ta steget upp i den absoluta världseliten. Eldsjälen Bengt Olofsson har betytt oerhört mycket under många, många år.
ÅRETS LAG
Gripen Trollhättan BK
Motivering: Efter en misslyckad säsong 2019/2020 med negativt kvalhot hängande över sig, tog Gripen stora steg mot målet att nå bandyns högsta serie året efter. Laget gick till kval och efter en riktig rysare mot IFK Rättvik missades elitserien med bara några sekunders marginal. Den gångna säsongen inleddes med seger i allsvenska supercupen och vid årsskiftet toppade GBK allsvenskan.
FC Trollhättan
Motivering: Länge toppade FC Trollhättan division 1 Södra i fotboll och verkade kunna ta det hett efterlängtade steget upp till superettan. En djup dipp under hösten betydde emellertid att jagande lag kom ifatt och förbi, men FCT lyckades ändå tampas om en kvalplats in i den 30:e och sista omgången, dock utan att lyckas ta den.
Halvorstorps IS
Motivering: I en halverad serie på grund av pandemin övertygade Halvorstorp stort i division 5 Västergötland Västra och toppade till slut tabellen, två respektive tre poäng före stadsrivalerna IFK och Syrianska. Laget noterades för blott en förlust på elva matcher. HIS blev i och med detta den enda föreningen i Trollhättan med fotboll på schemat som hemförde en serieseger för A-lag.