Elfsborg dominerade första halvlek och tog ledningen med 2–0. Här är Jeppe Okkels på väg förbi AIK:s målvakt Budimir Janosevic. Men AIK kvitterade till 2–2, efter mål och assist av Mikael Lustig (i bakgrunden). Bild: Jonas Lindstedt/TT

Elfsborg tvåa – men AIK lyfte efter paus

Elfsborg och AIK ägde var sin halvlek och fick var sin poäng när lagen möttes i sista omgången. Elfsborg hade 2–0 i paus, men AIK ordnade 2–2 på två fasta situationer.
– Vi gjorde vår tränare besviken i första halvlek, säger Henok Goitom i AIK.

Elfsborg blir ändå tvåa i allsvenskan och har gjort sin bästa säsong sedan Boråslaget tog SM-guld 2012.

AIK hamnar däremot utanför seriens toppkvartett för första gången sedan 2010.

Elfsborg dominerade första halvlek helt, till stor del tack vare sitt hårt arbetande femmannamittfält. Simon Olsson gjorde 1–0 efter en hörna i 16:e minuten.

Rasmus Alm ökade till 2–0 i 22:a minuten, sedan Elfsborg med hög press vunnit bollen på AIK:s planhalva. Alm avancerade in i straffområdet och dundrade in sitt nionde mål för året.

Hälften kryss

Boråslaget hade även chanser till en större ledning före paus. Men i stället tappade man alltså segern. Det oavgjorda resultatet innebär att Elfsborg kryssat i hälften av årets seriematcher, 15 av 30.

Rasmus Alm tycker att det framför allt är offensiven som Elfsborg behöver vässa till nästa år.

– I de matcher där det blivit oavgjort har vi skapat chanser för att vinna matchen. Vi får väl ta det på oss, vi längst fram, säger han.

– Vi är rätt stabila bakåt. Sen är det lätt att säga idag att vi är lite slarviga på fasta och så.

AIK gjorde tre byten direkt efter paus. Det gav en ny matchbild, med bortalaget i förarsätet. Nabil Bahoui petade in reduceringen, på nickpass från landslagets högerback Mikael Lustig efter hörna.

I 70:e minuten gjorde Mikael Lustig själv 2–2, sedan Paulos Abraham lyft fram bollen efter en frispark.

Matchens slutskede blev spännande. Båda lagen satsade för att vinna, men matchen slutade oavgjort.

Sista för Goitom?

För Henok Goitom, 36-årig anfallare och lagkapten, kan matchen i Borås ha varit hans sista som spelare i AIK.

– Vi får se i den här veckan. Vi ska ha något eller några möten, säger Goitom, vars kontrakt gått ut.

Han hade svårt att hinna återhämta sig när det var väldigt tätt mellan matcherna i somras, men hittade ny inspiration när spelschemat blev mera normalt under hösten.

– Då är fotboll roligt igen, säger Goitom.

AIK:s upphämtning i andra halvlek gjorde avslutningen mot Elfsborg trevligare att minnas.

– Vi kommer in i halvtidspausen och pratar med varandra om att "vill vi det här eller inte". Vi ändrar nån grej taktiskt, men det är mest mentaliteten som förändras. Vi sa till varandra att först och främst måste vi visa hur bra vi är. Bussresan blir så mycket enklare om man gör en bra andra halvlek, säger Henok Goitom inför hemfärden till Stockholm.