Henrik Larsson och Jozef Venglos på en presskonferens 1999.
Henrik Larsson och Jozef Venglos på en presskonferens 1999. Bild: Alan Harvey/AP/TT

"Henkes" förre tränare död

ANNONS

Den förre fotbollstränaren Jozef Venglos har dött, 84 år gammal.

Slovaken skrev 1990 historia när han tog över Aston Villa och blev den förste utländske tränaren i Englands högsta fotbollsliga.

Enligt ligans dåvarande bestämmelser fick varje klubb ha upp till tre icke-brittiska spelare och Venglos sågs som en del av det hot utländska spelare utgjorde mot engelsk fotboll.

– Vi måste vara beredda på ett visst utländskt inflytande i vår liga. Men det får inte bli en flodvåg av utländska spelare i den engelska ligan, sade spelarfackets dåvarande vd Gordon Taylor i samband med 1990 års ligastart.

Tiden i England blev kort för Venglos, som kom till Birmingham efter att ha lett Tjeckoslovakien i VM 1990. Efter en misslyckad säsong gick flyttlasset till Istanbul och Fenerbahce.

ANNONS

Venglos skulle dock komma tillbaka till de brittiska öarna och var säsongen 1998-99 tränare för skotska Celtic – då med Henrik Larsson och Johan Mjällby i laget.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS