Fridolina Rolfö under fredagens träning i Fougères utanför Rennes.
Fridolina Rolfö under fredagens träning i Fougères utanför Rennes.

Hettan en fara när Sverige spelar

Temperaturen kan skvalpa runt 35 grader när Sverige inleder sin kvartsfinal i fotbolls-VM mot Tyskland. Det är på gränsen till vad kroppen klarar av, anser flera experter.

ANNONS
|

VM-febriga Frankrike – i dubbel bemärkelse. Värmeböljan över södra Europa har varit påtaglig de senaste dagarna med dagstemperaturer på över 40 grader.

När avspark sker klockan 18.30 mellan Sverige och Tyskland väntas temperaturen ligga runt 35 grader. Och att pressa sig i den hettan kan vara farligt, anser flera experter.

- Det är inte rimligt att spela om det är så varmt, säger Björn Ekblom, professor i fysiologi på Idrottshögskolan GIH, till TV4:s Fotbollskanalen.

ANNONS

- Det blir ingen normal fotboll. Spelarna orkar inte spela sitt normala spel. Man orkar inte pressa så som man vill och brukar. Det går ett tag, men sedan tar det stopp. Man blir överhettad. Det är orimligt att spela över 30–32 grader. Det blir inte rättvist. Vissa klarar det bättre än andra, fortsätter han.

Kommer gå långsamt

Mikael Mattsson, lektor i idrottsfysiologi och verksam vid universitetet Stanford i USA, säger till TT att det är oerhört viktigt för spelarna att fylla på vätska. Men inte med vatten eftersom det bara späder ut kroppen utan med vätska med samma koncentrationer av salter som svetten.

- Man får sämre och sämre kondition ju längre matchen går. Om man skulle titta på hastigheter över hela matchen så kommer det att bli långsammare och långsammare.

I ett scenario där temperaturen klättrar över 40 grader kan spel vara förenat med livsfara, säger han.

ANNONS

- Det finns ju risk att man dör under värmeslag. Men det kommer inte att hända under en fotbollsmatch där man snabbt kan föras till sjukhus. Men värme är allvarligt och även om man slutar träna så fortsätter kroppen bli varmare.

Har flera tips

Det finns en hel del forskning på hur man ska prestera i varma klimat, säger Mikael Mattsson – och ger flera tips till de svenska spelarna på hur de ska klara värmen.

- Man kan kyla ner sig lite i förväg genom att ha kylvästar på sig. Benen blir uppvärmda men du belastar inte kroppstemperaturen. Det är också effektivt att dricka sådan här isslush inför.

- Man kan också göra saker under matchen, som att inte gå på för hårt för det är svårt att komma tillbaka. Anfallsspelarna kan ta det lugnt i vissa situationer men du kan inte återhämta dig så mycket under en fotbollsmatch.

ANNONS

Han säger att det är ganska skönt att Sverige möter Tyskland eftersom vi har någorlunda samma klimat. Spelare som normalt spelar i varmare länder har acklimatiserat sig och presterar bättre än andra i hetta.

- Man får anta att de lägger taktiken efter förutsättningar. Det kommer inte att bli jättehög press från början, säger Mikael Mattsson.

TT

ANNONS