Martin Løwstrøm Nyenget vann loppet. Arkivbild.
Martin Løwstrøm Nyenget vann loppet. Arkivbild. Bild: Geir Olsen/NTB/TT

Historiska beslutet: Stoppades efter fluortest

Ukrainaren Oleh Mishchenko kom inte till start i herrarnas distanslopp i finländska Ruka.
Enligt Viaplay har 34-åringen åkt fast efter att ha använt den numera förbjudna fluorvallan.
– Klart att man blir lite chockad, säger Edvin Anger.

ANNONS

Fluorvalla är förbjudet i skidsporterna från och med den här säsongen.

Mishchenko blir därmed den första åkaren i världscupens historia att stoppas för fluorvalla.

– Anledningen är resultatet av fluortest före start. Då är åtgärden startförbud, säger Doris Kallen från Internationella skidförbundet Fis till Expressen.

Direktiven gör gällande att skidorna ska testas före och efter start. Om något av testen visar spår av fluor som överstiger gränsvärdet kommer åkaren att inte få tävla.

– Klart att man blir lite chockad. Man märker att det är på riktigt och att folk diskas. Vårt team gör det hur bra som helst så jag känner mig trygg, säger Edvin Anger som slutade på en 16:e-plats.

ANNONS

Det svenska vallateamet har investerat i en egen maskin där man testar skidorna för att slippa att någon svensk åkare åker fast.

– Det är en trygghet och så klart jätteskönt att man kan lita på att skidorna är rena från fluor. Jag tror inte att någon i vårt lag är orolig, säger Edvin Anger.

Calle Halfvarsson, som slutade tia, säger att det är rätt att testa skidorna två gånger, före och efter loppet.

– Det är ju tråkigt för honom (Oleh Mishchenko) att han inte får tävla. Men det är bra att systemet funkar. Har man fluor under skidorna så ska man inte tävla. Det är rätt, säger Halfvarsson.

Norrmannen Martin Løwstrøm Nyenget vann loppet, drygt tre sekunder före finländaren Iivo Niskanen. Erik Valnes, Norge, blev trea.

Bästa svensk blev William Poromaa på en niondeplats.

Fakta: Fluorvallaförbudet

Ett EU-direktiv 2019 resulterade till att Fis (Internationella skid- och snowboardförbundet) och IBU (Internationella skidskytteförbundet) beslutade om förbud mot fluorvallor. Beslutet togs av miljöskäl.

Problemet har varit att skapa en tillförlitlig kontrollapparat. Därför har förbudet skjutits upp flera gånger.

Utmaningen för många klubbar är att det kostar mycket pengar att ersätta gammal fluorvalla samt vallningsutrustning med nytt.

Kontrollerna mot fluorvallning kommer att gå till så här inom längdskidsporten:

I världscupen: Alla åkarna testar skidorna senast 30 minuter före start och efter loppet. Vid rött utslag för fluor diskas åkaren.

I nationella svenska tävlingar: Åkarna testar skidorna 30 minuter före start. Vid utslag för fluor före start erbjuds omvallning. Efter loppet görs stickprov, plus att alla på prispallen får testa skidorna. Vid rött utslag fälls åkaren. Böter eller diskning kan ske om åkaren kommer försent till testet innan loppet.

ANNONS