Sveriges förbundskapten Janne Andersson visar Robin Olsen sin uppskattning efter 3–2-segern mot Polen.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson visar Robin Olsen sin uppskattning efter 3–2-segern mot Polen. Bild: Erik Simander/TT

Hyllad Olsen: "Känner mig i otroligt bra form"

Robin Olsen vaknade upp på EM-basen Sankt Jörgen Park som en vinnare. Och med den här behagliga känslan:
– Jag känner mig i otroligt bra form. Det har nog inte känts så bra tidigare, säger han.

ANNONS

Landslaget laddar för åttondelsfinal mot Ukraina i Glasgow på tisdag – mycket tack vare 31-åringens starka prestationer i gruppspelet.

Internationellt som nationellt ströddes beröm över Olsen efter ännu en kavalkad av mäktiga räddningar och ingripanden i 3–2-segern mot Polen i S:t Petersburg.

– Han håller högsta världsklass för tillfället. Han sprider sådant lugnt till killarna också. Försvaret känner en trygghet med honom i målet, det här bådar gott, säger den tidigare landslagsmålvakten och VM-bronsmedaljören Thomas Ravelli i SVT:s Morgonstudion.

Rami Shaaban, med meriter från landslaget och Arsenal, håller med:

– Jag måste hylla Olsen i mål, man måste ha en bra målvakt och han har gjort det fantastiskt bra hittills.

ANNONS

"En mästerskapsmålvakt"

– Jag tycker han ska ha mer kredd än vad han fick. Han gör det fantastiskt bra, stabil och lugn. Han verkar vara en mästerskapsmålvakt. Han får till det och är fantastiskt duktig, säger Shaaban.

Efter 0–0 i premiären mot Spanien – som gav Olsen en plats i första gruppomgångens EM-elva – utsåg tidningen Marca honom till matchens bästa spelare tillsammans med Alexander Isak.

”Den svenske målvakten, Olsen, var ett monster i den sevillanska natten”, skrev Marca.

Efter en ny hållen nolla mot Slovakien slog Robert Lewandowski till två gånger – men det var alla räddningar det pratades om när Sverige säkrade gruppseger i onsdags.

– Det började med en tuff match mot Spanien, med mycket att göra. Efter den matchen känner du att du är med i turneringen. Efter det har det flutit på. Ser jag på min egen prestation är jag nöjd. Ser man på laget är jag är otroligt stolt över vad vi har åstadkommit, säger Olsen.

Landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal sticker ut hakan om var Olsen står formmässigt.

– Jag säger att han fortsätter prestera på en internationellt hög nivå och han har betytt mycket för våra framgångar hittills. Robin spelar sin bästa fotboll just nu, i träning som match.

ANNONS

– Det han presterar är väldigt, väldigt bra, säger Elfvendal.

Kom med få matcher bakom sig

Olsen kom till samlingen i Båstad med drygt en handfull tävlingsmatcher bakom sig i Everton – där han fick finna sig i att vara nummer 2 bakom engelske landslagsmålvakten Jordan Pickford.

Nyligen förlängdes inte Olsens lånekontrakt och det blir ingen fortsättning i Everton. Det är nu upp till Romas nye manager José Mourinho om den formstarke landslagsmålvakten ska återvända till klubben eller inte efter säsongerna i Cagliari och Everton. Olsens avtal med Roma sträcker sig fram till sommaren 2023.

Vad som väntar efter EM får blir en fråga efter EM, resonerar Robin Olsen.

– Det är inget jag tänker på just nu. Jag är nöjd med min prestation, njuter och det är något jag vill fortsätta med. Därför behåller jag fokuset på det. Vad som händer senare får vi se.

Träffar Pickford igen?

Men det kan hur som helst bli ett besök på en hemtam plats i Rom inom kort. Seger mot Ukraina i Glasgow och landslaget spelar EM-kvartsfinal på Olympiastadion i den eviga staden.

Och vill det sig så, kan Olsen få mäta sig med Pickford, rivalen och klubbkompisen i Everton den senaste säsongen. Sveriges eventuella kvartsfinalmotståndare är England eller Tyskland.

Robin Olsen och landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal på dagens presskonferens.
Robin Olsen och landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal på dagens presskonferens. Bild: Adam Ihse/TT

Fakta: Robin Olsen

Född: 8 januari 1990 i Malmö.

Längd: 196 cm.

Klubb: AS Roma.

Tidigare klubbar: Limhamn Bunkeflo, Bunkeflo, IFK Klagshamn, Malmö FF, Paok Thessaloniki, FC Köpenhamn, Cagliari (lån), Everton (lån).

Landskamper: 47.

Landslagsdebut: 15 januari 2015 mot Elfenbenskusten.

Mästerskap: EM 2016, VM 2018, EM 2021.

Aktuell: Så här långt en av EM:s främsta målvakter. Anser själv att han är sitt livs form.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS