Under tisdagens allsvenska match hyllades Lennart Johansson av AIK. På onsdagseftermiddagen begravs han.
Under tisdagens allsvenska match hyllades Lennart Johansson av AIK. På onsdagseftermiddagen begravs han.

I dag begravs Lennart Johansson

I dag förs Lennart Johansson till sista vilan. På begravningen kommer bland annat utländska gäster och hela AIK:s herrlag i fotboll att delta.

ANNONS
|

Lennart Johansson, en av svensk fotbolls stora giganter, gick bort den 4 juni, 89 år gammal. Sedan dess har hyllningarna varit många för en man som gjorde sig känd som ordförande i tre olika sammanhang: AIK, Svenska fotbollförbundet (SvFF) och kanske främst för europeiska fotbollsförbundet Uefa.

På onsdagseftermiddagen begravs Lennart Johansson i Katarina kyrka i Stockholm. Det är en öppen begravning, så hur många som kommer är oklart.

- Vi har en middag efteråt för 250 inbjudna personer, säger Mija Lindberg på SvFF, tidigare assistent till Lennart Johansson.

ANNONS

TT: Utländska gäster?

- Ja. Men jag vill inte lämna ut gästlistan av respekt. De är där för att de kände Lennart.

Planerade själv begravningen

Lindberg berättar att AIK och SvFF kan komma att stänga sina kanslier "för att alla som vill ska kunna gå" och att Johansson själv planerade sin begravning.

- Lennart skrev precis hur han ville ha det och vi ska försöka se till att det blir så.

Hela AIK:s herrlag i fotboll kommer att gå på begravningen. Trotjänaren Per Karlsson säger att han hade en fin relation med legendaren.

- Det är en person som jag som under alla mina AIK-år har sprungit på. Man får se det som ett tillfälle att fira livet i stället för att bara se till någons bortgång, säger han.

ANNONS

Goitoms finaste minne

Henok Goitom, lagkapten, säger att det är en självklarhet att hela laget går.

- Det finns andra människor som kände Lennart mycket bättre än vad jag gjorde. Jag kommer ihåg när man växte upp. Man hörde hans namn i lilla och stora Sportspegeln, säger han och lyfter fram SM-guldet – och bucklan som är uppkallad efter Johansson – som AIK bärgade 2018:

- Mitt finaste minne är när jag tar en bild med honom efteråt, med bucklan på läktaren i Kalmar. Att "hans buckla" var hemma och att vi fick göra det innan han gick bort.

TT

ANNONS